Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львів

Четвер, 7 жовтня 2021, 13:43

Львів втратить 500 мільйонів через підписаний меморандум щодо незмінних цін на тепло

Львів

Підписаний меморандум щодо незмінних цін на тепло призведе до втрати 500 млн грн з бюджету Львова, натомість міськрада очікує на 300 млн у якості ДФРР.

Про це сьогодні, 7 жовтня, на сесії Львівської міської ради повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.

Ще 30 вересня під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, палату якого очолює Андрій Садовий, місцева влада, "Нафтогаз" та уряд підписали меморандум щодо незмінних цін на тепло для населення протягом опалювального сезону.

Згідно із ним, щоб частково компенсувати витрати із бюджет громад, у у 2022 році держава передасть до місцевих бюджетів податок на доходи фізосіб у розмірі 4% – не менше 11 млрд грн.

"Асоціація міст спільно з урядом і НАК "Нафтогазом" домовилися, що ціни не будуть підніматися. Бу варіант –  або міста піднімають ціну на тепло в два рази і тоді ми би мали чисельні пікети у всіх містах України, перед урядом та Верховною Радою ідентично, і це б було використано ворогом-агресором для дистабілізації ситуації в Україні" – пояснив Андрій Садовий.

За його словами, меморандум передбачає фіксовану ціну на газ для населення – до 9 грн за куб.м і для теплопостачальних підприємств – 13,5 грн за куб.м (+ПДВ).

"Це, звичайно, вимагає серйозних видатків з місцевих бюджетів. У якості компромісного варіанту уряд поводився винести на розгляд Верховної Ради, щоб на 2022 рік збільшити ПДФО для міст на 4%, але не менше 11 млрд грн, не включаючи вилученого. Зараз ми перераховуємо цю цифру. Вона однозначно не покриє суму видатків, які становитимуть до 500 млн грн, натомість уряд готовий переформатувати питання ДФРР (Державний фонд регіонального розвитку – ред.). На сьогодні ДФРР йдуть через обласні адміністрації. Зараз є думка, щоб кошти ДФРР виділялися в синергії місту і області" – наголосив Садовий.

Він дадав, що місто планує у наступному році хотів отримати 300 млн грн із ДФРР на фінансування різноманітних проектів.

Додамо, серед ключових пунктів меморандуму також домовленість про безперебійність поставок газу та фінансова підтримка громад з боку держави для безперебійної роботи теплокомуненерго та незмінності тарифів.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.