Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

меморіальна дошка

loda.gov.ua

Понеділок, 11 жовтня 2021, 15:38

У Львові відкрили меморіальну дошку на честь Івана Вакарчука

меморіальна дошка

На вул. Драгоманова, 12 у Львові, де розташована кафедра теоретичної фізики імені Івана Вакарчука, відкрили меморіальну дошку на честь Івана Вакарчука.

Про це повідомила пресслужба Львівської ОДА.

Сьогодні, 11 жовтня, у день Львівського національного університету імені Івана Франка, у Львові на будинку №12 по вул. Драгоманова відкрили меморіальну дошку на честь Івана Вакарчука. У цьому будинку розташована кафедра теоретичної фізики імені Івана Вакарчука. 

"Напевно, кожен із нас пишається тим, що був сучасником такої людини, як Іван Олександрович! А всі, хто навчався від 1990 до 2007 або з 2013 по 2010, горлі тим, що це був наш ректор!  Наш − бо навіть коли постало питання перевиборів, самі студенти прийшли на площу перед університетом відстояти свого ректора. 

Як міністр освіти і науки саме Іван Вакарчук діяв дуже системно і швидко. Найнаочніше, що ми всі знаємо, − це ЗНО і чесний відбір першокурсників за результатами тестів. Це вбивало корупцію, це повертало віру у вищу освіту в Україні, це забезпечувало рівний і справедливий доступ до вишів. Йому вдалося зрушити з місця реформу освіти України!" − повідомив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Зазначимо, Іван Вакарчук (1947 р. – 2020 р.) − український фізик, професор, колишній ректор Львівського національного університету імені Івана Франка (1990 р. − 2007 р., 2010 р. − 2013 р.), міністр освіти і науки України (2007 р. – 2010 р.)

Іван Вакарчук один з перших в Україні у 1992 році запровадив тестові випробування для вступу до Львівського університету, ініціював програму "Обдаровані діти села", а як міністр запровадив зовнішнє незалежне оцінювання, створив належні умови для функціонування та розвитку української мови в освітній і науковій сфері, сприяв суттєвому розширенню автономії вищих навчальних закладів, запровадив додаток до диплома європейського зразка, відкриту процедуру ліцензування та акредитації вищих навчальних закладів, посилив вимоги до присвоєння вчених звань доцентів і професорів, запровадив реформи інклюзивної освіти.

Автором меморіальної дошки є львівський скульптор Володимир Одрехівський.

Нагадаємо, у квітні депутати міськради звернулися до Андрія Садового з проханням спорудити у Львові пам'ятник Івану Вакарчуку та назвати його ім'ям одну із вулиць міста.

Зазначимо, Іван Вакарчук помер у квітні 2020 року.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.