Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

банк у Львові

П'ятниця, 22 жовтня 2021, 16:32

Нацбанк зберіг облікову ставку у 8,5%

банк у Львові

Національний банк України зберіг облікову ставку на рівні 8,5% річних.

Про це повідомила прес-служба Національного банку України. 

Правління Національного банку України ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 8,5% річних.

У Нацбанку заявили, що це рішення узгоджується зі зниженням інфляції до цілі 5% наприкінці наступного року відповідно до базового сценарію оновленого макроекономічного прогнозу.

У вересні зростання споживчих цін прискорилося до 11% у річному вимірі.

"Інфляцію і далі підживлювала низка зовнішніх та внутрішніх чинників. Ціни на світових товарних ринках залишалися на високому рівні. Очікувано зберігався й сталий фундаментальний тиск. Вищі виробничі витрати бізнесу на оплату праці, сировину та енергію позначилися на динаміці споживчих цін. Інфляційні очікування також залишалися високими. Водночас сприятлива ситуація на валютному ринку гальмувала зростання цін. Зокрема, завдяки цьому базова інфляція перебувала нижче липневої прогнозної траєкторії" – йдеться у повідомленні.

Водночас у Нацбанку прогнозують, що інфляція знизиться до однознакового рівня наприкінці 2021 року, а за підсумками наступного – досягне цілі 5%. При цьому, банк зберігає прогноз інфляції на рівні 9,6% у 2021 році.

"Зниження облікової ставки протягом наступного року відбуватиметься більш поступово, ніж прогнозувалося. Очікується також, що її рівень на кінець 2022 року складе 7,5% проти 6,5% у попередньому прогнозі" пояснили у Нацбанку.

Зазначимо, зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами і позиками. Вона впливає на вартість кредитів, що надаються Нацбанком комерційним банкам.

Нагадаємо, на початку вересня цього року Нацбанк підвищив облікову ставку з 7,5% до 8,5% річних.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.