Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Володимир Квурт

Фб В. Квурта

Вівторок, 26 жовтня 2021, 13:59

Квурт пропонує Кабміну обговорити питання компенсації облрадам додаткових видатків за газ

Володимир Квурт

Голова бюджетної комісії Львівської облради Володимир Квурт ініціює питання перед Кабміном щодо компенсації облрадам додаткових видатків за газ, як це передбачає Меморандумом для комунальних підприємств.

Про це повідомляє голова комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Львівської обласної ради Володимир Квурт.

Голова бюджетної комісії Володимир Квурт запропонував залишити нерозподіленими 49 млн грн з обласного бюджету, додатково призначених на оплату за газ, до моменту укладення угод з Нафтогазом, адже без цього не зрозуміло як будуть витрачені ці кошти та чи достатньо їх для проходження опалювального сезону та наголосив, що відтермінування коштів не призведе до припинення подачі тепла в комунальні підприємства області.

Квурт повідомляє, що держава не компенсує обласному бюджету додаткові видатки на закупівлю газу. Якщо ж облрада повністю покриває ці видатки, то вона повинна проконтролювати, щоб вони були ефективно витрачені. 

"Підписано меморандум між Кабінетом Міністрів і місцевим самоврядування, де передбачається про компенсацію в наступному році 4% ПДФО, і хоча ці цифри за розрахунками не перекриють видатків на газ, але це той крок, який зробили. Що стосується обласної ради, то таких пропозицій компенсації не надходило і відповідно нам пропонується закрити власним ресурсом. Насправді я проводив консультації з головами обласних рад. Більш-менш ресурс є лише в 5 областей України. І насправді це питання, яке зараз надзвичайно гостро стоятиме. Якщо я правильно розумію, то вирішується питання компенсації з бюджету для того, щоб цей ресурс надійшов в регіон. І це мені видається абсолютно справедливим. Готуючись до цієї сесії ми бачимо, що в нас фактично складають видатки, які після оплати нам не повернуться", – пояснив Квурт.

Квурт наголосив, що наразі жодне комунальне підприємство Львівської облради не уклало договір з Нафтогазом, отож тепла вони не отримують. 

"Ми б цей крок напевно зробили, якби були укладені угоди зі споживачами. Жодної такої угоди не уклали. І об'єктивно ми не можемо прорахувати. Ми не знімаємо з себе відповідальності оплати. Проте в мене прохання залишити нерозподіленою цю суму до листопада для того, щоб до грудня закрити всі проплати та ввійти вже в наступний рік. Такий підхід буде виглядати як більш виважений. Ми допоможемо створити тиск на центральну владу щодо компенсації, і краще доплатити заробітні плати працівникам, пенсії, ніж просто викинути наш ресурс в повітря", – підсумував він. 

Нагадаємо, для незмінності тарифів у 2022 році держава передасть і спрямує до місцевих бюджетів ПДФО у розмірі 4%, тобто додатково не менше 11 млрд грн. В основі цього Меморандуму домовленість про те, що місцева влада не буде підвищувати тарифи на тепло та гарячу воду в цьому опалювальному сезоні.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.