Зміст статті

22 листопада 2021Романа Бакай

Правові поради від медіаюриста Олександра Бурмагіна

Олександр Бурмагін про правові аспекти використання техніки в роботі журналіста.

У межах проєкту "Організаційна підтримка місцевого незалежного медіа" відбувся онлайн тренінг на тему: "Правові аспекти використання техніки в роботі журналіста".

Головним лектором став експерт, адвокат і медіаюрист Олександр Бурмагін, який поділився власним досвідом у справах, а також дав цінні поради для журналістів, які хочуть дізнатися більше про правовий аспект обраної професії.

"Техніка, будь-яка, це невіддільна частина професійної діяльності, а тому у журналіста має бути таке усвідомлення, що це продовження їхніх рук, ніг тощо", – зазначає експерт.

Олександр Бурмагін пояснює, що журналісти використовують технічні пристрої для того, щоб потім точно та об'єктивно відтворити всю інформацію. Адвокат розповів студентам про статтю 34 Конституції України. У ній йдеться про те, що: "Кожному гарантується право на свободу думки й слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати й поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб – на свій вибір".

У статті зазначається, що вона гарантує ці права всім, але найбільш дотична вона до журналістської діяльності.

Ще одна статтею, яку Олександр Бурмагін рекомендує "кожному журналісту просто видрукувати й носити біля серця", є 25 стаття Закону "Про інформацію", яка, за його словами, містить універсальний каталог прав журналіста. Лектор також згадав, що цей закон найновіший з інформаційних. У межах теми зустрічі медіаюрист використав першу статтю цього закону, де написано, що: "Під час виконання професійних обов'язків журналіст має право здійснювати письмові, аудіо- та відеозаписи зі застосуванням необхідних технічних засобів, за винятком випадків, передбачених законом".

Окрім цього адвокат також пояснив студентам різницю між статтями 307 та 308 ЦКУ. Він розказав, що 307 стаття призначена для журналістів, а 308 – для митців, фотохудожників та інших творчих осіб. Перша зі свого боку зазначає презумпцію згоди особи на знімання, що є дуже важливим у діяльності журналіста.

Олександр Бурмагін вдало підкріплював теоретичну інформацію прикладами, які траплялися йому в професійному досвіді. Експерт також розповів слухачам про знімання приватного життя публічних осіб. У контексті цього він підкреслив, що використання спеціальних технічних засобів забороняється КК України. У статті 29 Закону України "Про інформацію" йдеться про те, що інформація з обмеженим доступом може бути поширена, якщо вона є суспільно необхідною, тобто є предметом суспільного інтересу, і право громадськості знати цю інформацію переважає потенційну шкоду від її поширення.

Щодо цього Олександр Бурмагін дав таку рекомендацію: "Потрібно задати собі запитання. Є тут складова суспільного інтересу? В чому він полягає? Треба намагатися сформулювати, а вже тоді приймати рішення щодо втручання у приватне життя".

Наприкінці зустрічі лектор поділився зі студентами декількома порадами на випадок, якщо хтось забороняє використовувати техніку. Передусім потрібно представитися, показати посвідчення та чітко послатися на норми, які гарантують право журналіста використовувати техніку. Потім необхідно з'ясувати підставу, згідно з якою вимагають зупинити використовувати техніку.

Також важливо максимально фіксувати все на відео чи аудіо та нікому не віддавати записи. Пам'ятайте, що Ви – журналіст, який виконує свої професійні обов'язки, а ваші права встановлені чинним законодавством України.

Стаття створена у межах проєкту "Організаційна підтримка незалежних місцевих медіа", який реалізується ГО "Атом" у партнерстві з ІА "Варіанти" за фінансової підтримки Чорноморського фонду регіонального співробітництва (BST) у межах програми ЄС "Прямуємо разом". Зміст статті не обов'язково відбиває погляди ЄС.


фото: irrp.org.ua

Автор: Романа Бакай

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.