Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Львів

П'ятниця, 26 листопада 2021, 13:22

Більше 50% львівських підприємців задовільняє розвиток бізнес-клімату в регіоні

Львів

52% підприємців стверджують, що рівень розвитку бізнес-клімату у Львові є задовільним, а головною перешкодою вважають бюрократію.

Про це повідомляє Європейська Бізнес Асоціація.

Згідно із результатами дослідження, яке провела Європейська Бізнес Асоціація, на першому місці за легкістю ведення бізнесу опинився Західноукраїнський регіон – 2,95 балів з 5 можливих, на другому місці розташувався Харків – 2,69 балів, на третьому місці Дніпро – 2,34 балів, а на останньому опинився Південноукраїнський регіон – 2,25 балів. 

Зокрема, львівські підприємці оцінили бізнес-клімат в Україні найвище з усіх регіонів: 52% опитаних стверджують, що рівень розвитку бізнес-клімату в регіоні задовільний, однак минулого року ця цифра становила 74%. Ще 24% підприємців наголосили, що їм складно вести бізнес, а інші 24% стверджують, що легко. Минулого року тільки 6% оцінювали умови ведення бізнесу як сприятливі.

До ТОП-3 факторів, що негативно впливають на легкість ведення бізнесу в регіоні опитані віднесли бюрократію (1 місце), корупцію (2 місце), незадовільний стан інфраструктури (3 місце). Минулого року цей антирейтинг в регіоні очолювала корупція, а бюрократія була на третьому місці.

Близько 52% оцінили стан транспортної інфраструктури в регіоні задовільно, 29% – негативно, а 19% – добре. І ці оцінки суттєво покращилися у порівнянні з минулим роком. До першочергових завдань для подальшого покращення транспортної інфраструктури бізнес, як і минулого року, відніс реконструкцію автомобільних доріг та модернізацію залізничного сполучення. Більше половини підприємців, а саме 52% оцінили рівень розвитку електронних послуг задовільно, ще 38% добре, і тільки 10% – погано.

Окрім розвитку інфраструктури, для покращення умов ведення бізнесу підприємці очікують на покращення роботи судів і правоохоронних органів, ефективну боротьбу з тіньовою економікою та зменшення навантаження на Фонд оплати праці.

Переважна більшість опитаних, зокрема 57% не очікують суттєвих змін в бізнес-кліматі протягом наступних півроку, ще 24% сподіваються на позитивні зміни, а 19% побоюються погіршення ситуації. Третина, зокрема 33% компаній, планують нові масштабні інвестиційні проєкти на 2022 рік. До того ж, 43% планують розширювати штат, а 86% планують підвищення заробітної плати.

Зазначимо, Європейська Бізнес Асоціація оцінила досвід роботи компаній у чотирьох стратегічних регіонах, де зосереджені регіональні офіси асоціації – Львів, Одеса, Харків, Дніпро – та відслідкувала динаміку розвитку бізнес-клімату, порівняно з минулим роком.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.