Зміст статті

7 грудня 2021Єлизавета Баурда

Вуличний Авангард у Львові

Запах фарби, розмальована Волга, картина з бичків і натовп неформальних чуваків.

У Львові пройшов вайбовий фестиваль вуличних культур та сучасного мистецтва «Авангард». Запах фарби, розмальована Волга, картина з бичків і натовп неформальних чуваків. Четвертого грудня «Авангард» вже вшосте зібрав західноукраїнську андерграундну тусовку разом. Люте графіті, український реп, хіп-хопчик та сучасне мистецтво, яке зрозуміють тільки обрані – це те, що фест просуває у маси вже другий рік.

Цього разу весь львівський андер зібрався в артцентрі «Дзиґа», як в старі добрі часи третього фестивалю. Організатор «Авангарду» Артур Гриник розповів про вибір локації: «Як завжди за два-три тижні у нас відбувалася зміна локації. Ми були у пошуках нового місця для проведення фестивалю, і тільки з третього «Авангарду» ми знайшли ого-го локацію, яка підійшла нам по всіх форматах. Нас тут вже чекали». У «Авангарду» та «Дзиґи» стався лютий метч. Фест з локацією з’єдналися та перетворилися на одну лампову тусу зі своїми яскравими персонажами.

Графіті

Шостий «Авангард» порадував поціновувачів 40-ка метровою виставкою графіті райтерів з Одеси, Києва, Львова та Івано-Франківська. При вході у «Дзиґу» художник Максим Кільдеров розбомбив Волгу своїми психоделічними графіті-візерунками. Машиною справа не обійшлася, митець розмалював декілька світшотів відвідувачів фесту і також одну з зон free-wall, на якій могли залишити свій графіті-слід всі охочі. Художник Arm також заповнив частину free-wall куском з допомогою свого маленького сина Остапа.

У зоні Montana та магазину локального андерграунду «BatCat» проходив скетч батл, де юні та не зовсім юні райтери могли позмагатися у вміннях малювати графіті на папері. Переможці були оголошені в інстаграмі «BatСat» ввечері того ж дня.

Кіно та реп

На «Авангарді» показували субкультурне роудмуві «Splash». Шість невеликих серій про український реп та електронну музику чудово доповнили атмосферу феста. Справжній аншлаг стався пізніше, на вечорі реп-поезії. Репери Довгий Пес, Ihryk, Izi Surf та Balacosta декламували свої рядки не під біт, а під акомпанемент класичних інструментів. Ритми соулу, джазу та фанку злилися з римами виконавців в щось незрозуміло приємне для вуха, ніколи раніше не чуване. Джазова музика та хіп-хоп – нестандартне поєднання, яке одразу прийшлося до вподоби авангардській тусовці.

Сучасне мистецтво

Психоделічні колажі з Ван Гогом та Мона Лізою, звісно ж оголені частини тіла, картина з бичків – роботи сучасних художників з Києва, Рівного та Львова були представлені на другому поверсі в галереї «Квартира 35». Кожну з картин можна було придбати. Незвичайні роботи художників гармонійно доповнювали те, що відбувалося в галереї: вже згаданий кінопоказ, вечір реп-поезії та двогодинний стендап від Lviv City Stand Up.

Один з художників Максим Кільдеров сказав про свої роботи на виставці: «Авангард – це все ж таки про щось нове, тому я вирішив поекспериментувати з формами. Окрім своїх стандартних малюнків, я ще зробив картину «iqos friendly» та інтерактивну роботу. Вирішив спробувати себе в іншій площині, а не лише у своїй стандартній стилістиці. Це авангард насамперед для самого себе».

Двіж

Варто зазначити, що на фесті також була зона брендів, де можна було купити кастомний одяг, саморобні килими, полароіди, екомішечки та графіті товари. Двіж нісся, особливо ближче до вечора: райтери, художники, організатори, відвідувачі, музиканти – всі змішалися і спілкувалися між собою так, ніби знайомі декілька років. Хтось попивав холодне пиво, хтось обговорював день на фесті, хтось чекав вечірнього музичного закриття фестивального року, хтось мовчки палив цигарки та дивився як молоді райтери малюють графіті. В цьому і весь кайф «Авангарду» – можна прийти навіть нікого не знаючи й все одно знайти собі приємну компанію на цілий день.

Якщо порівняти шостий фест з двома попередніми, то можна помітити суттєві покращення. Організатори більше звертають увагу на якість активностей, а не на кількість. Авангардська тусовка могла відвідати абсолютно все, що було заплановано на фесті. Різноманітність брендів цього разу також приємно вразила. Сподівання організатору «Авангарду» Артура Гриника дійсно справдилися: «Ми вже докрутили всі моменти, які провтикали на третьому фестивалі. Очікування тільки кращі та позитивні. Тобто все що було тоді, сьогодні х2.»

«Авангард» – це неабиякий внесок у культурне життя західної України. Перспективи у фестивалю шалені, адже він один з найвідоміших та найламповіших у своєму роді. Фестивальний рік закінчився, тому будемо чекати анонси від «Авангарду» вже в наступному році.

Репортаж створений в межах проєкту "Організаційна підтримка незалежних місцевих медіа", який реалізується ГО "Атом" у партнерстві з ІА "Варіанти" за фінансової підтримки Чорноморського фонду регіонального співробітництва (BST) у межах програми ЄС "Прямуємо разом". Зміст статті не обов'язково зображає погляди ЄС

Автор: Єлизавета Баурда

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.