Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

громадське слухання

П'ятниця, 17 грудня 2021, 16:27

У проєкті обласного бюджету Львівщини вперше передбачено додаткову дотацію на розрахунки за енергоносії

громадське слухання

У проєкті обласного бюджету Львівської області на 2022 рік вперше передбачено додаткову дотацію на проведення розрахунків за енергоносії для територіальних громад − 85,9 млн грн.

Про це повідомляє кореспондент Варіантів.

Сьогодні у Львівській ОДА відбулось громадське слухання проєкту обласного бюджету Львівської області на 2022 рік, на якому виділили основні особливості формування обласного бюджету на 2022 рік:

- вперше передбачено додаткову дотацію на проведення розрахунків за енергоносії для територіальних громад − 85,9 млн грн;

- ріст комунальних послуг та енергоносіїв на 30% (+132,3 млн грн);

- ріст стипендій для учнів професійно-технічних навчальних закладів у 2,5 раза, студентів вищих навчальних закладів – 1,5 раза; 

- зменшення додаткової дотації на передані повноваження в освіті та охороні здоров'я на 50% (-176 млн грн);

- відсутність базової дотації (- 9,0 млн грн);

- вдосконалено формулу розрахунку освітньої субвенції (+73,2 млн грн);

- змінено структуру видатків на медицину (інформаційно-аналітичний центр фінансуватиметься з обласного бюджету, а паталого-анатомічне бюро з держбюджету (з 1 липня 2022 року).

Основними макропоказниками 2022 року депутати виділили ріст податків і платежів загального фонду − 11,7%, ріст ПДФО – 14,3%, ріст мінімальної заробітної плати − 8,4%, ріст енергоносіїв − 30%, індекс інфляції – 6,2 %.

На слуханні обговорили також зміни, які відбулись у проєкті бюджету.

"Суттєво зменшилась базова і додаткова дотація. Зазначаємо, що багато наших спільних напрацювань з департаментом фінансів не знайшли відгуку у державному бюджеті, що дещо засмучує. З негативу я зазначу, що ми не отримали стрічки в бюджеті стосовно підтримки гірських територій. Тому вони повинні розраховувати лише на власні сили. Також Львівщина не отримала вперше жодної окремої стрічки щодо державних інвестиційних проєктів у бюджеті 2022 року" − зауважив заступник директора департаменту фінансів, начальник управління доходів та фінансів виробничої сфери Іван Нос.

Також Нос наголосив на проблемі енергозалежності бюджету. Зокрема, обласний бюджет не отримає компенсацій на енергоносії з державного бюджету, хоча Львівська обласна рада скеровувала відповідні звернення. 

"Енергозалежність нашого бюджету залишає бажати кращого. За минулий рік в нас цифра близько 270 млн грн. Додатково виділили 609 млн грн. В цьому році приріст 30%. Хоча кожна людина, яка має калькулятор може сказати, що ціна на газ піднялася в два рази. Ми розуміємо, що частково компенсація буде через подачу тепла. Але враховуючи компенсації закладені у державному бюджеті, обласний бюджет жодної копійки на компенсацію на енергоносії не отримав. І це теж фатально, тому що відповідні звернення обласна рада скеровувала до державного бюджету" − додав Іван Нос.

Нагадаємо, доходи обласного бюджету на 2022 рік склали 6,1 мільярда гривень, що на мільярд більше, ніж бюджет Львівщини-2021.

Новина створена в рамках проєкту «Організаційна підтримка незалежних місцевих медіа», який реалізується ГО «Атом» у партнерстві з ІА «Варіанти» за фінансової підтримки Чорноморського фонду регіонального співробітництва (BST) у межах програми ЄС «Прямуємо разом». Зміст новини не обов'язково відображає погляди ЄС.        

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.