Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівська облрада

Середа, 22 грудня 2021, 12:05

Солодійна Самопоміч хоче перейменувати Російську Федерацію на Московію

Львівська облрада

Львівська облрада звернулася до Володимира Зеленського з вимогою перейменувати Російську Федерацію на Московію.

Вчора, 21 грудня, на сесії Львівської обласної ради депутати підтримали звернення, ініційоване фракцією Самопоміч у Львівській обласній раді, до Президента України та Верховної Ради України щодо відновлення історичної справедливості та перейменування Російської Федерації на Московію.

"За" проголосували 43 депутати: Європейська солідарність – 13, Самопоміч –  6, Слуга народу – 5, Батьківщина – 5, Голос – 1, Народний Рух України – 3, Свобода – 5, Українська Галицька Партія – 5. Троє депутатів утрималися, а 15 – не голосували.

Депутати вимагають замість назв Росія та Російська Федерація на державному, офіційному, громадському рівнях, а також у засобах масової інформації на території України вживати назву "Московія", а щодо громадян Російської Федерації – "московити".

"Протягом останніх декілька сотень років наш північно-східний сусід, який постійно зазіхає на нашу територію, неправомірно користується вкраденою державною та географічною назвою – "Росія". 300 років тому, після низки перемог над Швецією і укладення Ніштадського мирного договору, 22 жовтня 1721 року Петро I перейменував Московське царство на Росію, а себе проголосив імператором. На картах і атласах XV, XVI і навіть XVIII століття не відображено країни як Росія, лише як Московія. Московська держава повсюдно іменувалася як Московія, Московитія, а іноді навіть Тартарія" – йдеться у тексті зверненні.

Депутати заявляють, що зміна назви Московського царства кинула серйозний виклик ідентичності українського народу та є виправданням окупації частини території сучасної України.

"У кінці XVIII століття Росія окупувала всю територію Великого князівства Литовського і значну частину Польщі, перед Катериною II постало завдання знайти легальне виправдання окупації. Тому відбулося фальсифікація історії, для обґрунтування законних домагань Росії на чужі землі:

- змінено історичні документи, де російський і московський народи об'єдналися як слов'янські;

- вигадано історію боротьби національно-визвольних українських, білоруських і польських рухів, які завжди мріяли стати однією країною;

- розповсюджено міф про лідерство Росії як слов'янської країни" – пояснюють у облраді.

Нагадаємо, це звернення депутати розглядали на сесії 7 грудня. Тоді для його прийняття не вистачило голосів.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.