Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівська облрада

Середа, 22 грудня 2021, 10:39

Депутати Львівщини вимагають розслідувати факти, оприлюднені Pandora Papers

Львівська облрада

Львівська облрада звернулася до Володимира Зеленського з вимогою провести розслідування фактів, оприлюднених Pandora Papers.

Вчора, 21 грудня, на сесії Львівської обласної ради депутати підтримали звернення, яке ініціювала фракція Європейська Солідарність, до президента, Верховної Ради та генерального прокурора щодо проведення об’єктивного розслідування фактів, оприлюднених Pandora Papers.

"За" проголосували 49 депутатів: Європейська солідарність – 26, Самопоміч – 0, Слуга народу – 0, Батьківщина – 7, Голос – 3, Народний Рух України – 3, Свобода – 5, Українська Галицька Партія – 5. Натомість 1 депутат утримався, а ще 13 – не голосували.

Зокрема, розслідування Pandora Papers, результати якого оприлюднив Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів, виявило можливу причетність вищих посадових осіб України та їх оточення до шахрайства Ігоря Коломойського з виведення 40 мільйонів доларів з ПриватБанку в офшорні юрисдикції.

У зверненні наголошується, що оприлюднені факти негативно впливають на імідж України та приносять репутаційні збитки. 

"Це негативно впливає на імідж України, яка з 2014 року веде війну з агресором і одночасно реалізує системні реформи. Такі репутаційні збитки також відбиваються на органах місцевого самоврядування, які активно включені в антикорупційний процес, зокрема впровадження прозорих закупівель за муніципальні кошти, приватизація комунальної власності тощо.

За висновком НБУ до націоналізації Приватбанку було завдано шкоди мінімум на 5,5 млрд доларів. Станом на 2016 рік 97% всіх неповернених кредитів для компаній, надані Приватбанком, належали підприємствам, якими володіли або контролювали І. Коломойський та Г. Боголюбов. На докапіталізацію Приватбанку в цілому держава витратила понад 155 млрд гривень" – йдеться у тексті звернення.

Депутати вимагають негайного провести розслідування і притягнути до кримінальної відповідальності осіб, причетних до злочинного виведення капіталу Приватбанку та відмивання вкрадених коштів через офшорні компанії, а також до рішення суду відсторонити від виконання обов’язків таких посадоців, які перебувають на державній службі.

Наагдаємо, на сесії облради 16 листопада це звернення депутати не підтримали.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.