Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

теплопостачання

П'ятниця, 24 грудня 2021, 13:23

Влада Львова проситиме державу відшкодувати комунальним підприємствам мільярд гривень

теплопостачання

Львівська міськрада проситиме центральні органи влади відшкодувати майже мільярд гривень комунальним підприємствам Львова як різницю в тарифах.

Про це повідомила пресслужба Львівської міської ради.

Сьогодні, 24 грудня, виконавчий комітет Львівської міської ради прийняв рішення "Про окремі питання обсягу заборгованості з різниці у тарифах перед ЛМКП "Львівтеплоенерго", ЛКП "Залізничнетеплоенерго" і ЛМКП "Львівводоканал".

Станом на 1 червня заборгованість із різниці між економічно обґрунтованим і фактично встановленим тарифом для Львівводоканалу, Львівтеплоенерго та Залізничнетеплоенерго становить близько 1 млрд грн.

"На сьогодні, в результаті незбалансованої політики центрального регулятора НКРЕКП, з 1 січня 2016 року до 1 червня 2021 року загальна різниця у тарифах по наших трьох найбільших комунальних підприємствах, тобто різниця між економічно обґрунтованим і фактично встановленим тарифом, складає близько 1 млрд грн.

Натомість згідно з методикою, яку впровадив Кабінет Міністрів України, відшкодуванню фактично підлягає лише 352 млн грн для двох теплопостачальних підприємств. "Львівводоканал" взагалі не може отримати відшкодування, оскільки водоканал не має жодної заборгованості перед енергопостачальними організаціями" − повідомив директор департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради Олександр Одинець.

Тепер Львівська міськрада планує звернутися до центральних органів влади для повернення коштів підприємствам у повному обсязі, тобто додатково ще приблизно 600 млн грн.

Як пояснила заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 15 вересня 2021 року № 977, обсяг заборгованості різниці в тарифах зменшується на суму трансфертів та фінансової допомоги з державного та місцевого бюджетів, які використовувалися на операційну діяльність цих підприємств. Відтак львівські комунальні підприємства можуть отримати від держави 352 млн грн з 1 млрд грн, оскільки отримували кошти з місцевого бюджету як поповнення статутних капіталів.

Відповідно до рішення виконкому, заборгованості з різниці у тарифах на послуги перед львівськими комунальними підприємствами становить:

- перед ЛМКП "Львівтеплоенерго" − 687 056 947,37 грн;

- перед ЛКП "Залізничнетеплоенерго" − 101 528 628,93 грн.

- перед ЛМКП "Львівводоканал" − 218 324 177,72 грн.

Тепер департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради має підготувати проєкт звернення Львівського міського голови до Президента України та Прем’єр-міністра України щодо відшкодування заборгованості з різниці в тарифах у повному обсязі.

Нагадаємо, на опалювальний сезон у Львові в грудні спрямували понад 30 мільйонів гривень.

Додамо, "Львівтеплоенерго" підніме тарифи на постачання теплової енергії та гарячої води для потреб всіх категорій споживачів.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.