Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

аптека

Четвер, 13 січня 2022, 12:17

У МОЗ запровадили облік споживання антибіотиків в Україні

аптека

Міністерство охорони здоров'я зобов'язало медзаклади вести облік загального споживання антибіотиків.  

Про це повідомила прес-служба Міністерство охорони здоров'я України.

З 1 січня цього року заклади охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогу, розпочали вести облік загального споживання антимікробних препаратів – усього 29 лікарських засобів.

Як наголосили у МОЗ, це дасть змогу побачити, скільки антибіотиків та яких саме призначають лікарі пацієнтам, а також оцінити виправданість таких призначень, забезпечити контроль за внутрішньолікарняними інфекціями та зменшити термін перебування пацієнтів на стаціонарному лікуванні.

Крім цього, наразі також триває підготовка до впровадження відпуску лікарських засобів за електронними рецептами. З квітня цього року запланований старт відпуску та виписування електронних рецептів на зареєстровані в Україні антибактеріальні (протимікробні) ліки.

Для отримання цих ліків передбачений такий алгоритм:

- пацієнт звертається до свого лікаря;

- лікар виписує рецепт в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ);

- лікар надає пацієнту номер рецепта й інформацію про лікарський засіб;

- пацієнту треба звернутися до аптечного закладу, підключеного до ЕСОЗ, та повідомити номер рецепта;

- фармацевт за цим номером побачить, що саме призначив лікар, і зможе здійснити відпуск ліків.

"Скільки антимікробних препаратів споживають українці точно невідомо, проте є аналіз трендів. Відповідно до нього у 2020 році загальний обсяг усіх продажів і закупівель таких препаратів перевищив 6,4 млрд грн. Це на 40% більше ніж у 2018 році. Зросли й об’єми продажів таких препаратів в аптеках: із 3,26 млрд грн у 2018 році до 4,36 млрд грн – у 2020" – наголосили у Міністерстві охорони здоров'я.

Додамо, ще у 2020 році в Міністерстві охорони здоров'я заявляли, що планують запровадити електронні рецепти на антибіотики і посилить контроль за аптеками.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.