Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

озеро на Львівщині

Вівторок, 18 січня 2022, 13:23

Річка Марунька є найбільш забрудненим водним об'єктом Львова

озеро на Львівщині

У IV кварталі 2021 року найбільш забрудненим водним об'єктом Львова стала річка Марунька.

Про це йдеться у інформаційно-аналітичному огляді за IV квартал 2021 року "Стан довкілля у Львівській області", який підготував департамент екології та природних ресурсів Львівської ОДА.

За результатами моніторингу водних ресурсів у IV кварталі 2021 року у Львові найбільш забрудненими водними об’єктами стали: річка Марунька (об’їзна дорога); річка Полтва; потік Білогорський; водойма по вул. Величковського (Рясне-2); потік в смт Рудно (Сигнівка) по вул. Панаса Сотника; річка Марунька перед оз. Винниківське (500 м від дороги Львів − Винники); річка Зимна Вода (Вишенька); річка Зубра (місток 300м від КНС); річка Зубра по вул. Хоткевича, 38; річка Млинівка с. Гряда, нижче свиноферми.

"У воді більшості з цих водних об’єктів зафіксовані перевищення
гранично допустимих концентрацій завислих речовин, заліза загального, азоту амонійного та аміаку, БСК5, фосфатів" − йдеться у огляді.

Натомість не виявили перевищень гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин, або виявили перевищення по одному показнику у 10 водоймах Львова.

Найчистішими водними об'єктами стали: водойма в с. Воля-Гомулецька (відпочинковий комплекс "Альбатрос" найбільша за площею); водойма у парку "Озеро Левандівське"; водойма по вул. Хуторівка, 35 (верхня); водойма по вул. Стрийська - вул. Наукова; водойма в парку "Горіховий гай"; водойма "Піщане" в смт Брюховичі біля залізничного переїзду; потік в с. Малі Грибовичі (на місточку на вул. Івасюка); водойма "Бетонка" по вул. Антонича; водойма по вул. Кульпарківська,139; водойма по вул. Рахівська − вул. Райдужна (верхнє в каскаді).

Зазначимо, протягом IV кварталу 2021 року відібрали проби поверхневих вод у 38 точках − озерах, ставках, потічках та річках. Спостереження за станом поверхневих вод у м. Львові здійснює КП "Адміністративно − технічне управління" Львівської міської ради.

За результатами хімічних аналізів перевищення гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин від 3 до 5 показників виявили у 14 водоймах.

У водоймах Львова визначали наявність та вміст завислих речовин, заліза загального, азоту амонійного, нітратів, нітритів, фосфатів, хлоридів, сульфатів, жирів, синтетичних поверхнево-активних речовин (СПАР), БСК-5, ХСК, а також нафтопродуктів.

Нагадаємо, у серпні минулого року у Львові комісія з питань ТЕБ і НС враховуючи несприятливі погодні умови, випадання великої кількості опадів та перепади температур ухвалила провести перевірку якості води у відкритих водоймах на території Львівської міської територіальної громади.

Додамо, торік у квітні Львівська міськрада назвала найбрудніші та найчистіші водойми Львова. Тоді у понад 30 водойм Львівської ОТГ виявили перевищення норми забруднюючих речовин.

Зазначимо, у 2017 році на очищення річки Маруньки у Винниках виділили понад 200 тисяч гривень.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.