Зміст статті

18 січня 2022Ксенія Савчук

I'll be back та Порошенко

Фоторепортаж з мирного протесту у Києві на підтримку Петра Порошенка.

Вчора, 17 січня у Києві відбулися масові протести прихильників опозиції в Україні на підтримку п'ятого президента України Петра Порошенка. Його звинувачують у державній зраді та підтримці терористів.

Активісти тримали у руках прапори Європейської солідарності та ГО "Справа громад" а також плакати, транспаранти з лозунгами на підтримку Порошенка та проти Володимира Зеленського.

У понеділок о 9:10 ранку до київського аеропорту "Жуляни" прибув літак з Варшави разом з Петром Порошенком та журналістами й депутатами Європейської Солідарності. У той час на вулиці біля аеропорту вже збиралися тисячі прихильників партії ЄС та їхнього лідера, щоб висловити своє невдоволення підозрі у державній зраді та сприянні терористичним організаціям, яке місяць тому йому вручили Державне бюро розслідувань та Служба безпеки України.

У Державному бюро розслідувань (ДБР) вважають, що Порошенко ухиляється від слідчих дій, і саме тому отримали ордер на його примусове доправлення до суду для обрання йому запобіжного заходу.

Об 11 годині розпочалося судове засідання над Порошенком, яке тривало майже 12 годин через те, що суддя, який обирав запобіжний захід Порошенку, перебував у нарадчій кімнаті п'ять годин. За різною інформацією у коридорах суду, судді Соколову то було погано, то ні. Згодом секретар суду заявив, що рішення оголосять 19 січня о 14:00 год.

Закінчився цей надзвичайно довгий день у залі суду колядкою "Нова радість стала..." від Порошенка та його прихильників.

Пікет біля аеропорту колоною перемістився на площу перед Печерським судом. І якщо у коридорах суду панувала невідомість щодо подальших кроків, то на вулиці панувала своя атмосфера, де формувалася нова народна творчість з фотожаб, лозунгів і постерів.

Люди тримали плакати з написами "Dickтатор", "Україні не личить ЗЕкохання" "Треба Порох, а не Вазелін".

Скандували "Путін – ху..ло, Зєля – село", "Порох є! Дамо вогню".

І танцювали під трек гурту Жадан і Собаки з простими словами:

"Бувай ми здорова, моя чорноброва, Вова купує квиток до Ростова!

Вчора ще була у нас священна корова, а нині Вова пензлює до Ростова!"

Погана вітряна погода та мороз змушував нарід танцювати, а текст перетворювався на небезпечну мантру в устах тих, хто вже й так незадоволений Зеленським. А через те, що вчорашній день був лише днем обрання запобіжного заходу, то активно налаштовані прихильники готові приходити та відстоювати те, щоб вирок суду був винесений прозоро і в межах закону.

Затягування в оголошенні запобіжного заходу Порошенкові втомлювало людей, тож волонтери їх підкріплювали чаєм та бутербродами.

Представників Львівщини від Європейської Солідарності прибуло чимало, зокрема, депутатів Львівської обласної ради та Львівської міської ради, а також активістів з різних районів Львова та Львівської області.

"Біда України в тому, що нею керують ті, кому вона не потрібна", – процитувала з імпровізованої сцени на сходах Печерського районного суду депутатка Львівської міської ради від Європейської Солідарності Анастасія Окряк, і додала – "Сьогодні ми пройшли боротися за нашу незалежність, не маємо права зрадити тих, хто поколіннями боровся  за демократію, за свободу слова. Порушення кримінальної справи проти Петра Порошенка, людини, котра п'ять років очолювала боротьбу проти російської агресії – це саме той крок, який чекали у Кремлі. Зеленський воює з українським народом, проти тих, хто йому не підходить". 

У залу судового засідання журналістів не впускали і навіть спроби кореспондентів прорвати блокаду охоронців суду наживо зі студії не допомогло їм, а тому всі перебуввали в очікуванні того, чого так і не сталося.

"Сьогодні в Києві. Ви й так все знаєте. Єдине що зауважу: все це – не про прізвища. Навіть якщо це прізвище Порошенко. Це – про спробу усунути політичних опонентів. Про відволікання уваги від тисяч провалів на кожному кроці. І ми це вже проходили.

Тому краще припинити цю клоунаду одразу. Ми показали, що не дозволимо владі грати в політичних наперсточників. Треба змусити цю владу нарешті зайнятись справами державними!", – написав на своїй сторінці у Фейсбук голова фракції Європейська Солідарність у Львівській міській раді Петро Адамик.

Ближче вечора під стіни суду прибули: Національна гвардія, спецзагони поліції та поліції охорони. Запобіжний захід так і не обрали, мітингарі розходитися не планували попри весь сніг. І на щастя жодних загроз провокації чи не відбулося.

Нагадаємо, що львівські дисиденти Ігор Калинець, Михайло Косів та Ярослав Кендзьор виступили проти можливого арешту Петра Порошенка та закликали українців протестувати проти політичних переслідувань. Тоді Ярослав Кендзьор зазначив, що можливість арешту Порошенка залежить від кількості людей, які приїдуть зустрічати його в аеропорт.

Більше відео є на сторінці Варіантів у Фейсбук та ТікТок.

Автор: Ксенія Савчук

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.