Зміст статті

27 січня 2022Прес-реліз

Як обрати квартиру в новому ЖК для інвестицій?

Первинний і вторинний ринки нерухомості України: куди українцям у 2022 році краще вкладати свої кошти? Як обрати квартиру для перепродажу або здачі в довготривалу чи короткотривалу оренду?

Житлова й комерційна нерухомість — основні інструменти інвестування у 2022 році. При цьому вторинний ринок дедалі активніше поступається комфортному й сучасному житлу в новобудовах. Тож як обрати ідеальний і вигідний варіант квартири для інвестицій та на що звернути увагу — розповідає DOM.RIA.

У яку нерухомість найвигідніше інвестувати українцям?

Як обрати житловий об’єкт для вигідного інвестування?

Експерти виокремлюють кілька основних варіантів, кожен з яких має свої плюси та мінуси. Йдеться про:

  • Купівлю житла на етапі "котлован" для подальшого перепродажу;

  • Купівлю квартири для подальшої здачі в довготривалу або короткотривалу оренду.

Чи варто купувати квартиру на етапі "котловану"?

Такий спосіб інвестування в первинну нерухомість передбачає купівлю квартири в новому ЖК на першому етапі будівництва. Цінник житлового об’єкта до моменту завершення всіх робіт зростає приблизно на 20-40%. Оскільки вартість заповітних квадратних метрів у новобудовах зростає, то мінімізувати ризики допоможе купівля 1- або 2-кімнатної квартири. 

Так, середня вартість покупки 1-кімнатної квартири від забудовника в різних містах України коливається в межах:

  • Харків: 29 578 грн/кв. м.

  • Одеса: 30 913 грн/кв. м.

  • Дніпро: 31 543 грн/кв. м.

  • Київ: 42 557 грн/кв. м.

За статистикою, вартість квадратних метрів у 2-кімнатних квартирах трохи вища, ніж в 1-кімнатних:

  • Харків: 29 792 грн/кв. м.

  • Одеса: 30 208 грн/кв. м.

  • Дніпро: 32 488 грн/кв. м.

  • Київ: 44 204 грн/кв. м.

Як обрати квартиру для довготривалої або короткотривалої здачі в оренду?

Найпопулярніший варіант для здачі свого житла в довготривалу оренду – купівля 1- або 2-кімнатної квартири. Вигідний з огляду на інвестиційну привабливість вигляд мають також смарт-квартири.

До прикладу, покупець витратив 30 тис. дол. на купівлю 1-кімнатної квартири. Ще 3.5 тис. дол. віддав за меблі. Квартиру в новобудові можна здавати приблизно за 350$ на місяць. Отож річний дохід складає близько 3 780$, а інвестиція окупиться вже за 9 років. Щоправда, варто враховувати особливості конкретного міста України.

Смарт-квартири підходять для короткотривалої (подобової) оренди. Квартиру на 20 квадратних метрів у середньому можна купити за 20 тис. дол. Умеблювання обійдеться десь у додаткові 3 тис. дол. Вартість 1 дня оренди такої квартири складає близько 25$. Навіть якщо вона здаватиметься десь 125 днів у році, то щомісячний прибуток складатиме 380$. Проте варто врахувати витрати на оплату комунальних послуг і прибирання. Тож компактна 1-кімнатна квартира окупиться десь за 7 років.

Отже, зараз існує чимало вигідних варіантів інвестування в житлову нерухомість. Усе залежить виключно від кількості вільного часу в покупця і стартового капіталу.

 

Автор: Прес-реліз

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.