Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Михайло Цимбалюк

Прес-реліз,   П'ятниця, 28 січня 2022, 17:30

Цимбалюк про розгляд президентських законопроєктів

Михайло Цимбалюк

Нардеп Михайло Цимбалюк про президентські законопроєкти, якими пропонується створити Фонд майбутніх поколінь.

Про це повідомив народний депутат України від ВО «Батьківщина» Михайло Цимбалюк, інформує прес-служба Львівського обласного партосередку. 

«Комітети Верховної Ради України наполегливо продовжують форсувати розгляд президентських проектів Законів, згідно з якими пропонується створити Фонд майбутніх поколінь (основний № 6394 та похідні № 6395, 6396, 6397).

Навіть попри те, що «монобільшість» через відсутність голосів у сесійній залі не ризикнула ставити ці законопроекти у порядок денний на завтра, Комітет з питань бюджету все ж таки сьогодні рекомендував Раді голосувати за основний, а альтернативний мого авторства відповідно відхилити. Погодьтеся очікувано в час, коли до опозиції просто не дослухаються й навіть не намагаються її чути.

Так, згідно із Законопроектом №6395 в якості джерела внесків до системи економічного паспорту пропонується створити Державний фонд майбутніх поколінь в складі Державного бюджету України, в який спрямовувати не менше 5% загального фонду державного бюджету.

З моменту перших внесків держави у Фонд в 2023 році до перших виплат учасникам Фонду у 2037 році буде накопичено 1 832 млрд грн (відповідно до пояснювальної записки до Законопроекту №6394).

Проте в Україні немає надійного механізму збереження акумульованих Фондом коштів від інфляції (темпи якої досягають двозначних чисел на рік) та розкрадання. Слабка судова система та незахищеність права власності в Україні не дозволили розвинутися фондовому ринку, через що кошти Фонду наймовірніше будуть спрямовані на фінансування дефіциту Бюджету та збиткових державних підприємств. Через слабкість національної валюти, можливе фінансування з Фонду поточних витрат Бюджету та збиткових-неефективних державних підприємств значна частина коштів запропонованого Фонду майбутніх поколінь може бути втрачена.

За рахунок спрямування надходжень від ренти до Фонду майбутніх поколінь дефіцит Державного бюджету України вже у 2023 році зросте на понад +20 млрд грн, до 2037 року цей розрив збільшиться до +50 млрд грн. При цьому ці законопроекти не передбачають жодних компенсаторів для Бюджету. За наявного соціально-економічного та політичного стану України дефіцит Держбюджету буде перекриватися за рахунок нових запозичень.

Варто наголосити, що збільшення дефіциту Держбюджету ставить під загрозу фінансування пріоритетних видатків, а саме, охорони здоров’я, освіти, оборони і безпеки, що відображено, зокрема, і у зобов’язаннях, взятих Україною згідно Меморандуму з МВФ» – наголосив Цимбалюк.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.