Зміст статті

28 січня 2022

Правові можливості громад та доступ до медіації

Підсумкова конференція "Правові можливості громад та доступ до медіації" від ГО Освітній ресурсний центр.

ГО Освітній ресурсний центр презентував у Львові результати проєкту "Підвищення правової спроможності громад Львівського району та сприяння у впровадженні практики альтернативного вирішення спорів", який проводили з метою підвищення правової обізнаності громад.

Проєкт реалізували в партнерстві з Львівським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Львівським центром медіації, Львівською обласною науковою універсальною бібліотекою та Львівським університетом бізнесу і права за фінансової підтримки Міжнародного фонду "Відродження" (програма "Права людини і правосуддя") у межах проєкту “EU4USociety” у співпраці з Європейським Союзом.

"Цей проєкт є чудовим кроком до того, щоб навчити представників органів місцевого самоврядування правильно та  фахового надати правову допомогу населенню. Важливо, щоби кожен громадянин розумів, що він захищений у межах правового поля, знав, що є альтернативні способи вирішення спорів, такі як медіація, та куди слід звернутися та що для цього потрібно щоб отримати необхідну допомогу", – наголосила під час вітального слова начальниця відділу взаємодії з суб'єктами державної реєстрації та підвищення кваліфікації державних реєстраторів Управління державної реєстрації Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Віталія Шепега.

Керівниця проєкту Руслана Крамар натомість зазначила, що в фокусі проєкту були передусім новостворені громади.

"Під час надання індивідуальних консультацій юристи ГО "Освітній ресурсний центр" орієнтувалися не стільки на громади, де є бюро правової допомоги, скільки на віддалені громади. Тому і їхали у віддалені села та населенні пункти. Також відвідали Монастироцький психоневрологічний інтернат та консультували осіб поважного віку у Центрах надання соціальних послуг", – розповіла вона.

Партнер проєкту, медіаторка ГО "Львівський центр медіації" Ірина Федорович наголосила на важливій ролі медіаторів під час вирішення конфліктних ситуацій чи спорів, що виникають в повсякденному житті. Вона  розповіла про також про те, що важливою частиною проєкту стало  поширення практики альтернативних способів вирішення спорів. Оскільки тема медіації зачіпає чимало сфер, то спільною метою партнерів проєкту було популяризувати можливість отримання тих чи інших послуг фахівцями в певній сфері.

"Справедливість, як правило, в кожного своя. Саме в процесі медіації кожен може сказати про те, що ж для нього справедливо, і завдяки медіатору спробувати знайти те рішення, яке задовольнить кожну зі сторін", – підсумувала вона.

Правова освіта населення у віддалених громадах Львівського району потребує посиленої уваги

Результати моніторингу правових потреб, який провели у межах проєкту в 9 громадах Львівського району з березня до грудня 2021 року, презентувала аналітикиня ГО "Освітній ресурсний центр" Наталія Морозюк.

Так, мешканці громад мало поінформовані про роль Громадських рад під час захисту їхніх інтересів та задоволення їхніх правових потреб, а органи місцевого самоврядування, особливо сільські, мають кадрові, фінансові та матеріально-технічні труднощі під час організації якісної правової допомоги місцевим жителям.

Низькою також є поінформованість населення про можливості отримання безоплатної первинної правової допомоги в органах місцевого самоврядування, а  основними комунікаційними каналами звернення жителів залишаються пошта чи особистий прийом. Онлайн інструменти майже не використовуються.

Найчастіше мешканці звертаються до органів місцевого самоврядування з питань, що стосуються: соціального захисту та соціального забезпечення; житлово-комунального господарства, благоустрою та якості надання комунальних послуг; земельних питань. Водночас майже відсутні звернення щодо: сімейних та гендерних питань; діяльності органів державної влади та громадських організацій; до регіональних та загальнодержавних органів влади; роз'яснень питань з приводу реформи децентралізації.

Результати аналізу звернень мешканці показали, що найбільш активними були жінки – 61% від загальної кількості звернень та особи у віці 36-59 років – 52%.Загалом з квітня до грудня 2021 року мешканці громад, які досліджувалися,  зверталися зі зверненнями через пряму телефону лінію – 907; під час виїздів у громади Львівського району – 127 та надіслали онлайн запитів – 0.

Серед опитаних 253 мешканців у громадах-учасницях проєкту на питання "Чи знаєте Ви про альтернативні методи вирішення правових спорів (медіація, переговори, арбітраж)?" 99% респондентів відповіли, що не знають.

"Результати моніторингу показали на те, що правова освіта населення у віддалених громадах Львівського району потребує посиленої уваги, також необхідно й надалі проводити роботу з інформування мешканців громад про альтернативні способи вирішення спорів та забезпечити доступ до медіації соціально вразливих верств населення через систему безоплатної правової допомоги", – резюмував юрист проєкту Андрій Гнида.

Бібліотеки як інформаційні центри та точки доступу до безоплатної правової допомоги

Важливою частиною проєкту також було залучення бібліотек та співпраця з ними щодо питання надання безоплатної правової допомоги, проведення тренінгів для бібліотекарів, мешканців громад, а також поширення інформації про доступ до медіації.

Зокрема, у регіональному вебінарі "Безоплатна правова допомога. Організація онлайн-консультування з правових питань мешканців громад в бібліотеках", що проводили в межах проєкту, взяли участь понад 60 осіб, представники 42 публічних бібліотек Львівщини та 14 сільських бібліотек.

Завідувачка науково-методичного відділу Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки Олена Шматько наголосила на тому, що партнерство, яке започаткували в межах проєкту, надзвичайно важливе для бібліотечної системи Львівщини. Бібліотеки готові до партнерства та співпраці також у майбутньому, оскільки це шлях до зростання та розвитку як самих бібліотек, так і громад.

"Ми відкриті для всіх та пропонуємо безліч послуг для своїх громад. Бібліотеки є тими провідниками, які єднають владу та громаду в єдине коло. Ми такі собі універсальні солдати. У майбутньому ми сподіваємося на реалізацію спільних проєктів, навчання персоналу, а також надання фахової юридичної допомоги на базі бібліотек завдяки організації роботи виїзних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги та, можливо, й медіації, а також у режимі онлайн", – підкреслила Шматько.

Правова освіта у громадах

Важливим напрямком проєкту були заходи, які скерували на підвищення правової освіти мешканців громад Львівського району, тому що це сприяє підвищенню їхньої активності у захисті своїх прав.

"Партнерство з Освітнім ресурсним центром було надзвичайно корисним для нас. Ми зробили висновок, що попри активну працю системи безоплатної правової допомоги у віддалених громадах, правова освіта в населення є вкрай низькою. Тут треба ще працювати й працювати, але тут є цілий комплекс проблем. Насамперед – це пасивність громадян, відсутність довіри до влади. Попри активну співпрацю у межах проєкту голів, старост громад, бюро правової допомоги кількість осіб, які звернулися за допомогою під час виїзних консультацій, була не надто високою (в середньому – 6 осіб)", – зазначила Христина Гаталяк, заступниця директора Львівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

У межах проєкту в громадах організували 8 семінарів з роз'яснення питань, що пов'язані з організацією надання безоплатної правової допомоги та практики альтернативного позасудового вирішення спорів, де участь взяло понад 100 осіб; 8 тренінгів для мешканців громад щодо розв'язання проблем в правовий спосіб, сутності процедури медіації та ролі медіатора; онлайн тренінг для бібліотекарів, у яких взяли участь понад 150 осіб.

Юристи Освітнього ресурсного центру та Львівського центру з надання безоплатної правової допомоги здійснили також 18 виїздів у громади та до соціально вразливих верств населення для консультування громадян й проведення інформаційних сесій щодо розв'язання актуальних питань у правовий спосіб, можливостей позасудового розв'язання правових спорів.

Партнери проєкту розробили та поширили у громадах інформаційні буклети про можливості розв'язання проблем у правовий спосіб, а також за допомогою медіації. Записали та поширили на соціальних сторінках партнерів та ТГ ролик "Що таке медіація", а також інформаційні матеріали, публікації та виступи у ЗМІ.У межах конференції також відбулася панельна сесія щодо комунікації та сприяння щодо доступу до медіації в громадах.

"У листопаді минулого року прийняли закон про медіацію. Ця подія стала своєрідним поштовхом для того, щоб ще більше людей не лише дізналися про такий метод врегулювання спору, але й про можливість скористатися ним. Власне, це надзвичайно вчасний проєкт. Понад 250 мешканців та посадовців у громадах Львівського району стали учасників його семінарів та тренінгів, де однією з тем була медіація", – зазначила Анна Лиско, керівниця ГО "Львівський центр медіації".

Заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Віра Іськович розповіла присутнім про проєкт "Відновне правосуддя для неповнолітніх", а також про те, як завдяки медіації підлітків звільнили від кримінальної відповідальності.

Завідувач юридичного відділу Бібрської територіальної громади зазначив, що запровадження інструментів мирного спілкування та діалогових практик в роботі органів місцевого самоврядування є неодмінною складовою для забезпечення порозуміння, підвищення участі громадян та вирішення конфліктів в місцевих громадах.

Результати проєкту презентували у межах підсумкової конференції "Правові можливості громад та доступ до медіації", що відбулася 25 січня у Львові.

Нагадаємо, що раніше Варіанти розповідали про проєкт в репортажі Карта правових потреб Львівського району.


фото: Фб Освітній ресурсний центр

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.