Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Михайло Цимбалюк

ВО "Батьківщина"

Прес-реліз,   Середа, 2 лютого 2022, 17:30

Монобільшість небезпечно хитрує з ФОПами – Цимбалюк

Михайло Цимбалюк

Нардеп Михайло Цимбалюк про законопроект щодо зниження штрафів для ФОПів.

Про це повідомив народний депутат України від ВО «Батьківщина» Михайло Цимбалюк, інформує прес-служба Львівського обласного партосередку. 

«31 січня на погоджувальній раді Верховної Ради України «слуги» виступили з ініціативою зняти з порядку денного засідання законопроект щодо зниження штрафів для ФОПів (№6561).

Що прикметно ініціаторами цієї законодавчої ініціативи були саме народні депутати від «монобільшості». Тут напрошується лише один висновок – минулого тижня представникам малого та середнього бізнесу пообіцяли поступки, аби зменшити суспільне невдоволення, а нині вже відмотують сказане і написане. Так, з 1 січня в Україні набув чинності закон, згідно з яким для ФОПів стало обов’язковим використання касових апаратів, що проводять розрахункові операції. Проте підприємці чомусь не поспішають витрачати на них кошти.

З одного боку запровадження касових апаратів допоможе вивести приховані доходи із тіні і наповнювати бюджет, а з іншого – це тотальна фіскалізація, яка в майбутньому може знищити малий бізнес та систему спрощеного оподаткування. Якщо ґрунтовніше вивчити це питання, то варто наголосити, що обслуговування класичного касового апарату коштує близько 500 гривень на місяць, програмне РРО – 150-200 грн. Хоча тим, хто хоче надавати своїм покупцям не лише електронний, але й паперовий чек, доведеться ще й мати термопринтер за близько 1 тис. грн.

Питання запровадження обов’язкового РРО дискусійне, але в умовах карантину, закриття малого бізнесу варто знайти «золоту середину». Ідея щодо звільнення від застосування реєстраторів спрощенців другої групи залежно від площі приміщення, у якому ті торгують, а також пом’якшити відповідальності за порушення, які пов’язані з нововведенням. Найоптимальніше і, мабуть, те, що об’єднало б усіх – це запровадження щорічного підвищення граничних обсягів доходів для застосування спрощеної системи оподаткування у прив’язці до розміру мінімальної заробітної плати. Відповідно, зросте і межа для застосування РРО.

Боротьба українських підприємців проти податків, які щоразу зростають, нараховує не один рік. Перший так званий «податковий майдан» відбувся у 2010 році, тоді вони протестували проти нового Податкового кодексу. Це стало наслідком політичного протесту, мітингувальники вимагали відправки тодішнього Уряду, але нічого не вийшло, багато учасників протестів тоді виявилися фігурантами кримінальних справ.

Восени 2014 року уряд виступив із ініціативою впровадити реєстратори розрахункових операцій та книги витрат для всіх бізнесменів 1-3 групи. Вже у 2015 році Кабмін зробив спробу знову впровадити касові апарати на всіх рівнях, очікувано отримав протести. У грудні 2020 року у Києві відбулися такі самі масштабні протести, як і зараз. Справа тоді теж дійшла до фізичних зіткнень, але влада пішла на поступки та відтермінувала набуття чинності закону на рік.

Зараз через коронавірус українських підприємців перевели у стан виживання в системі суцільних заборон без стимулів. Невтішна статистика поширення коронавірусної інфекції в Україні, перехід регіону за регіоном до червоної карантинної зони, економічна та соціальна криза…

Це ті фактори, які «дамоклевим мечем» невідворотності нависли над нашою країною. Однією з найперших економічних жертв вірусу є малий і середній бізнес, який закривають для зменшення соціальних контактів громадян. І контакти зменшувати потрібно, бо життя та здоров’я важливіші від будь-якого бізнесу, проте із кризи можна вийти без катастрофічних втрат.

Команда «Батьківщини» вимагає справедливості для малих підприємців й ухвалення законопроектів №5866 або 5866-1, які вирішують їхні проблеми. Факт, що цього тижня цих законодавчих ініціатив у сесійній залі не побачимо – немає політичної волі… Проекти Законів, які проголосували у «монобільшості» поставили підприємців на межу виживання. Вони, по суті, не дають проводити підприємницьку діяльність і змушують звільняти людей. Малих підприємців нині необхідно підтримувати, як це роблять у країнах Європейського Союзу, знижуючи ПДВ, ПДФО тощо, надаючи різну державну підтримку, пільги, що дають можливість бізнесу і людям вижити.

З підприємцями не зустрічаються ні керівництво комітетів, ні керівництво парламенту – їм з трибуни парламенту щось обіцяють, але нічого не роблять. До прикладу, наприкінці минулого року пообіцяли проголосувати закон про відтермінування введення РРО на рік. Закон поставили на голосування, але провалили, бо самі ж слуги не прийшли на засідання. Тобто фактично обдурили людей й, на жаль, продовжують це робити…» – наголосив Цимбалюк.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.