Зміст статті

6 лютого 2022Єлизавета Баурда

Стрічки та трикутники – альтернативна Україна Давида Чичкана

Виставка Давида Чичкана "Стрічки та трикутники" у Львівському муніципальному мистецькому центрі.

5 лютого у Львівському муніципальному мистецькому центрі відбулося відкриття персонального проєкту Давида Чичкана "Стрічки та трикутники".

Давид Чичкан – сучасний митець з Києва, який трансформує своє мистецтво у заклик до сучасного українського суспільства. Його проєкт "Стрічки та трикутники" – зображення уявної утопічної України, яка б жила за правилами чотирьох стрічок: жовто-блакитної, чорної, фіолетової та червоної. Митець не уявляє свою ідеальну країну без українства, анархізму, фемінізму та соціалізму. Роботи Давида відсилають глядача до політичних плакатів кінця ХІХ – першої половини ХХ століть, і змушують задуматися про альтернативні варіанти розвитку України.


"Я хотів би, щоб українки та українці поставили собі питання: що означає українська ідея, українська нація та українство загалом. Особливо я хотів би дізнатися це у молодих українців. Тому що вважаю, що в цьому є надзвичайно велика порожнеча. Навіть коли в них просинаються патріотичні почуття, то вони настільки стихійні, що не зрозуміло куди вони їх приведуть, як в них немає української надбудови. Завдяки класикам та класикиням української думки, я сформував свою Україну й пропоную іншим подивитися на мої фантазії. Нікому не нав'язуючи, я показую свій світ альтернативної України, яку я хочу бачити, яка може колись буде, яку винищив Радянський Союз. Я хочу відродження країни", – поділився Давид Чичкан.

Презентація "Стрічок та трикутників" зібрала разом максимально різних людей: і в плані зовнішнього вигляду, і в плані віку, і в плані політичних поглядів. Давид Чичкан почав розповідати про свої роботи з другої зали, де глядачі могли побачити купюри уявної України, портрети Лесі Українки, проєкт муралу та зображення кольорових трикутників. Спочатку художник детально розповів авдиторії про справжні ліві образи Лесі Українки, Івана Франка та Михайла Драгоманова, та про їхні цінності, які перекликаються з ідеями Давида про Україну. "Леся була атеїсткою, але про це вам мало хто розповість", – стверджував Давид.

Згодом в першій залі митець приділив увагу саме кольоровим стрічкам, які символізують українство, анархізм, фемінізм та соціалізм. На картинах зображені діти різних рас, військові та просто громадяни, які гармонійно вплітаються в утопічну історію Давида про автентичну Україну. Також автор поділився мрією перенести святкування Нового Року на 1 травня, що показано на одній з його робіт.

В останній залі картини відсутні, за те є щось на кшталт перформансу: віночок з довгими стрічками, біля якого Давид Чичкан відповідав на питання авдиторії про національну ідею, свідомість та, звісно, про стрічки й трикутники.

Одна з глядачок, Яна Крикун, поділилася своїми враженнями: "Мені відгукнулася думка в купюрах художника про те, що деяких відомих людей зображують не так т просто стирають їхні особистості. Їх наділяють українською ідеєю, яка часто буває абсолютно розмитою. Мені сподобалося, що він повертає цим людям їхні ідентичності. З іншого боку, через колективну травму від Московії, в нас досі є неприємні спогади від соціалізму. Тому що він більше асоціюється з СРСР. Якщо послухати Давида, то мені соціалізм здається більше утопічною мрією, яка навряд чи колись настане. Наразі ця ідея соціалізму не на часі, і не дуже мені близька".

Виставка "Стрічки та трикутники" триватиме у Львівському муніципальному мистецькому центрі до 28 лютого.

Репортаж створений в межах проєкту "Організаційна підтримка незалежних місцевих медіа", який реалізується ГО "Атом" у партнерстві з ІА "Варіанти" за фінансової підтримки Чорноморського фонду регіонального співробітництва (BST) у межах програми ЄС "Прямуємо разом". Зміст статті не обов'язково зображає погляди ЄС.

Автор: Єлизавета Баурда

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.