Зміст статті

11 березня 2022Анна Бруй

Оксана Маруняк: Ми всі зараз волонтери

Депутатка Оксана Маруняк про волонтерський досвід у Львові під час війни з Росією.

Депутатка Львівської міської ради Оксана Маруняк про війну з Росією та волонтерський досвід у Львові.

У перші дні війни був страх, нерозуміння того, що відбувається, що робити, за що хапатися. Почали з того, що оснастили укриття у своєму будинку необхідними речами, організували з мешканцями охорону та патрулювання району для того, щоб могти ловити диверсантів чи мародерів, наліпки також ходили здирали. Згодом, звісно, це все масштабувалося. 

І тут вже мова про допомогу переселенцям чи координацію з іншими волонтерськими організаціями. Зараз я зосередилася на надходженні великих обсягів вантажів з-за кордону, працюю з громадами Польщі та громадами українців у Великобританії. Змогли зв'язатися з волонтерами зі Швейцарії, щоб налагодити процес доставлення вантажів. І вже зі Львова ми напряму контактуємо з територіальною обороною міст, де відбуваються жорсткі воєнні дії. 

Нині найчастіше на зв'язку з Києвом, з київською теробороною, з підрозділом Міністерства внутрішніх справ, підрозділом полку "Азов". Постійно отримую від них різноманітні запити, і вже тут шукаю та збираю необхідні речі. Найлегше зараз з гуманітарною допомогою, а найважче – зі спеціальною амуніцією, спорядженням для бійців: бронежилетами, касками, захистом, тактичними аптечками, одягом тощо. Для цього й контактуємо з меценатами чи українською діаспорою в інших країнах.  

Найтісніше зараз працюю з потужним фондом "Громадська надія", що має у Львові два величезних склади, де ми постійно приймаємо вантажі та відправляємо їх до інших міст. Працюємо максимально чітко, щоб не було такого хаосу як в перші дні війни, коли всі робили все, і водночас було багато плутанини. І це зрозуміло, оскільки люди хотіли чимось допомогти, доки у нас у Львові мирне небо. Тепер все чіткіше. Ми отримаємо конкретний перелік запитів, шукаємо ці речі та оформлюємо офіційні листи. 

Нині чимало дзвінків з такими точковими проблемами. Наприклад, потрібно допомогти переселенцям, а тому ми оперативно шукаємо автомобілі та людей. Маємо багато контактів, нам часто телефонують, щоб запропонувати свою допомогу, і так ми цей процес координуємо та налаштовуємо. 

Звісно, що за все це ми звітуємо своїм меценатам. Ми хочемо, щоб нам довіряли. І нам довіряють, а тому це надзвичайно приємно отримувати великі обсяги вантажів та підбирати транспорт для їх перевезення. Тим більше, що ці люди ще й контактують з іншими людьми та переконують їх у тому, що це Львів, що тут приймуть їхні вантажі та передадуть їх туди, куди потрібно.

Ми зараз всі волонтери. Кожен з нас, хто робить хоч щось для своєї країни. Збирання амуніції, волонтерство чи сортування речей на складі. Або ж просто праця на своєму підприємстві, яка допомагає сплачувати податки. Саме так місто продовжує жити та залишається форпостом та прихистком. Усе це є внеском у захист нашої України.

Також важливою є боротьба в інформаційному просторі. Ми допомогли скоординувати групу волонтерів-перекладачів, які займаються перекладом перевірених українських новин та діляться ними зі світовими ЗМІ. Світ має знати правду про те, що відбувається в Україні. І тут ще варто згадати й львівських волонтерів, які допомагають іноземним журналістам з доступною комунікацією з місцевими мешканцями чи військовими.   

Стаття створена в межах проєкту "Організаційна підтримка незалежних місцевих медіа", який реалізується ГО "Атом" у партнерстві з ІА "Варіанти" за фінансової підтримки Чорноморського фонду регіонального співробітництва (BST) у межах програми ЄС "Прямуємо разом". Зміст новини не обов'язково відображає погляди ЄС.

Автор: Анна Бруй

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.