Зміст статті

13 березня 2022Ірина Савчук

Євген Кузик: Ми переможемо!

Депутат Євген Кузик про волонтерський досвід у Львові під час війни з Росією.

Депутат Львівської міської ради Євген Кузик про війну з Росією та волонтерський досвід у Львові.

Коли люди просять про якусь допомогу чи контакти, то намагаюся бути максимально корисним. Наразі є три основні напрямки моєї праці: робота з ліками, перевезення людей зі Львова за кордон та робота з гуманітарною допомогою з-за кордону в Україну.

До мене звертається чимало людей, що мешкають закордоном, а також люди, які мають зв'язки з нашими громадами в інших країнах. Я спілкувався з ними та працював над отриманням потрібної нам допомоги. Таким чином в Україну з гуманітарною допомогою приїхала вже не одна фура, не один бус. Ми намагаємося об'єднуватися та бути максимально ефективними на своїх ділянках. Кожен допомагає та докладає зусилля для того, щоб в Україну якомога швидше надійшла гуманітарна допомога, зокрема, й бронежилети.

Щодня збільшується кількість складів, де розвантажують гуманітарну допомогу, і щодня зростає кількість гуманітарної допомоги, яку передають, зокрема, в східні міста України.

Також у нас є склади в різних містах Польщі, де розвантажують гуманітарну допомогу, наприклад, у Жешуві, Перемишлі, Любліні та містечку біля Варшави. Іноземці можуть розвантажувати там гуманітарну допомогу, а наші колеги домовляються про те, щоб передати цю допомогу в Україну.  І вже зі Львова ця допомога їде в інші міста.

Часто у східну чи центральну Україну гуманітарна допомога надходить мікроавтобусами, які евакуйовують людей з цих регіонів. Щоб автобуси не поверталися порожніми у східні регіони, то ми шукаємо той чи інший склад, де вони зможуть завантажити речі найпершої потреби.

Як це працює? Наприклад, є запит на їжу в якусь точку. Спочатку ми перевіряємо актуальність цього запиту, оскільки буває, що він вже вчорашній чи позавчорашній, але лише нині дійшов до нашої групи. Тому потрібно швидко та чітко перевірити, чи на цю точку вже поїхала якась допомога. 

Як лікар, я намагаюся постійно контролювати медичний напрям та допомагаю шукати медикаменти, тому що нам надходять запити на ліки з Запоріжжя, Харкова та інших міст. Наприклад, я постійно контактую з начальником управління охорони здоров’я міста Харкова, ми разом з колегами вже відправили туди дві фури з медикаментами. 

Хочу відзначити чудову комунікацію з комунальними та приватними аптеками. Була, до прикладу, термінова потреба в ліках у Харкові, і ми розуміли, що потрібен час на те, щоб фура з медикаментами туди доїхала. Тому ми вийшли на одну львівську мережу аптек, яка й надала свої залишки ліків, які були на складах в аптеках у Харківській області. Так вдалося зберегти час та задовольнити гостру потребу в ліках. Хочу також подякувати працівникам цих комунальних та приватних аптек, а також студентам медичного університету, які допомагають нам сортувати ліки, що надходять на склад гуманітарної допомоги.

Маємо чимало запитів щодо пошуку деяких конкретних медикаментів, наприклад, препаратів для лікування захворювань щитоподібної залози - л-тироксин, еутирокс. Намагаємося відшукати залишки цих медикаментів та скерувати їх туди, де їх потребують.

Є два напрямки пошуку ліків. Перший – шукаємо ті, що є в Україні. Приватні та комунальні мережі аптек допомагають нам їх шукати, і всі наявні медикаменти передаються за собівартістю. І є волонтери та фізичні особи, які це оплачують та просто передають. Другий напрямок – це гуманітарна допомога з-за кордону. Ці ліки швидко скеровуємо на склади, де фармацевти, працівники аптек допомагають нам сортувати ці ліки, щоб згодом відправити їх усім, хто потребує.

Надзвичайно хочеться, щоб люди зараз об'єднувалися довкола таких маленьких, точкових речей.

Також є потреба в тому, щоб евакуйовувати наших жінок та дітей з України в інші країни. Для цього створили мініштаб, де працює майже 40 волонтерів, який й відправляє автобуси у різні напрямки. Приблизно на один автобус працює 4-5 волонтерів, і так в день можуть відправлятися 5-10 автобусів.

Два автобуси вже пішли в Хорватію та Голландію. Нині працюємо над Францією та знову Хорватією. Інші наші колеги відправляють автобуси в Італію, Бельгію, Польщу та інші країни. Щоб відправити наших біженців за кордон маємо знайти автобус, що перевезе біженців у Польщу та автобус, що забере людей з польського боку та довезе їх в Хорватію чи Францію. 

Військові у цій війні є в центрі, а ми волонтери маємо максимально їм у всьому допомагати. Найважливіше зараз не сперечатися про те, хто краще чи гірше працює. Найважливіше нині об'єднати наші зусилля довкола однієї мети – перемоги! І ми переможемо!


фото: Фб Євгена Кузика

Новина створена в рамках проєкту "Організаційна підтримка незалежних місцевих медіа", який реалізується ГО "Атом" у партнерстві з ІА "Варіанти" за фінансової підтримки Чорноморського фонду регіонального співробітництва (BST) у межах програми ЄС "Прямуємо разом". Зміст новини не обов'язково відображає погляди ЄС.

Автор: Ірина Савчук

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.