Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівська міськрада

П'ятниця, 25 березня 2022, 10:58

Нардепи в умовах воєнного стану значно посилили повноваження місцевої влади

Львівська міськрада

Верховна Рада надала додаткові повноваження центральні та місцевій владі для оперативного прийняття рішень в умовах воєнного стану.

Вчора, 24 березня, Верховна Рада прийняла законопроєкт №7153, яким внесла зміни до законів "Про центральні органи виконавчої влади" та "Про правовий режим воєнного стану" на період воєнного стану.

Зокрема, йдеться про надання додаткових повноважень центральній та місцевій владі для оперативного прийняття рішень в умовах воєнного стану.

Як роз'яснили на сайті "Децентралізація", прийняті положення мають забезпечити функціонування державної влади та місцевого самоврядування на період воєнного стану. Зокрема, голові громади, де не ведуться бойові дії, дозволено одноосібно приймати рішення, необхідні для реалізації режиму воєнного стану. Це:

- затвердження тимчасової структури виконкому;

- внесення змін до місцевого бюджету;

- утворення нових виконавчих органів;

- управління комунальним майном та підприємствами;

- боротьба зі стихійними лихами та небезпечними відходами.

Ці рішення підлягають нагляду з боку військової адміністрації.

Також законопроєкт:

- дає громаді можливість оперативного ухвалення будь-яких рішень, оскільки тимчасово призупиняється дія норм про доступ до публічної інформації, про засади регуляторної політики;

- надає можливість оперативно призначати на посади без конкурсу та звільняти працівників місцевого самоврядування, державних службовців (зі збереженням трудових прав після завершення воєнного стану, а також можливістю піти на іншу роботу в період відсторонення);

- забороняє ліквідацію підприємств стратегічного сектору економіки без окремого рішення Кабінету міністрів України;

- зупиняє строки надання адміністративних послуг, якщо інше не встановить Уряд, та уніфікується підхід до надання адміністративних послуг, щоб вони по максимуму справедливо надавались на територіях, де немає бойових дій, проте з обов’язковим урахуванням безпекових загроз (обмежений доступ до реєстрів і т.д.);

- передбачає, що повноваження районних рад здійснюють районні військові адміністрації, а обласні ради наразі продовжують функціонування (окрім випадку тимчасової окупації чи оточення обласного центру), оскільки тоді всі функції переходять військовим адміністраціям.

Крім цього, уряду надається право приймати оперативні рішення з деяких питань, які мали б бути врегульовані на рівні закону та він отримує право змінювати своє місцеперебування у разі такої потреби відповідно до вимог воєнного стану.

Нагадаємо, 24 лютого Росія розпочала повномасштабну війну проти України, тоді ж в Україні ввели воєнний стан, який продовжили до 25 квітня.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.