Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

ЗМІ

Вівторок, 29 березня 2022, 13:12

Журналісти нарікають на цькування після вибухів у Львові

ЗМІ

Журналісти звернулися до Володимира Зеленського з проханням припинити цькування через необґрунтовані звинувачення у "коригуванні вогню".

Про це повідомляє Детектор медіа.

Українські та іноземні журналісти оприлюднили заяву, у якій звернулись до президента Володимира Зеленського, Офісу президента, Міноборони, СБУ, Генштабу та Міністерства закордонних справ із заявою щодо випадків цькування журналістів через необґрунтовані звинувачення у "коригуванні вогню" ворога.

"Ми, українські та іноземні журналісти, а також медійні та громадські організації та рухи, вимагаємо негайно вжити всіх заходів, щоб припинити цькування журналістів, які є найбільшими союзниками України в цій війні. Ми також вимагаємо залучити кваліфікованих технічних спеціалістів та розробити прозорі правила щодо висвітлення російських обстрілів" – йдеться у тексті заяви.

Журналісти заявляють, що через системні необґрунтовані заяви чиновників і офіційних структур в суспільстві почали вбачати зраду та "коригування вогню" в роботі всіх без винятку журналістів, що є надзвичайно шкідливим для України.

"Закликаємо негайно розв'язати ключові проблеми, щоб покращити ситуацію із роботою журналістів. Врегулювати питання з акредитацією журналістів від МО. Надати роз’яснення підрозділам тероборони та СБУ на місцях, що означає ця акредитація. Якщо від журналістів вимагають додаткових документів для підтвердження акредитації МО, то вказати, якими саме повинні бути ці документи, щоб зняти питання до журналістів.

Припинити практику "ручного режиму" доступу журналістів до місць зйомок. Генерали армії повинні розв'язувати бойові задачі, а не витрачати свій безцінний час на мікроменеджмент знімальних груп на місцях.

Залучити технічних спеціалістів і вирішити нарешті питання про висвітлення артилерійських та ракетних обстрілів, місць руйнувань. Дозволити журналістам працювати на місці відразу після обстрілів, але за необхідності запровадити ембарго на публікацію інформації після обстрілів. Рішення про висвітлення обстрілів має бути обґрунтованим спеціалістами та прозорим.

Врегулювати питання, що стосується висвітлення точок роздачі гуманітарної допомоги, бомбосховищ, життя мирних міст тощо. Нагадуємо, що інформація про ці місця є загальнодоступною, і навпаки органи влади та активісти просять медіа її поширювати для інформування громадян.

Надавати всіляке сприяння роботі українських журналістів, на рівні з іноземними медіа, і припинити "подвійні стандарти" у ставленні до іноземних і українських журналістів" – йдеться у заяві.

Звернення підписали журналісти таких ЗМІ: Медіарух, Інституту масової інформації, ГО "Громадське телебачення", ІА "Заборона Медіа", видання "Ґрати", Liga.net, ІА "Заборона Медіа", ГО "Громадське телебачення", БФ "Стабілізейшен Суппорт Сервісез", Центру прав людини ZMINA, LB.ua, "Радіо свобода", "Суспільне", Hromadske, Texty.org.ua.

Нагадаємо, 24 лютого Росія розпочала повномасштабну війну проти України, тоді ж в Україні ввели воєнний стан, який продовжили до 25 квітня.

А 25 березня Верховна Рада ввела кримінальну відповідальність за фото- та відеозйомку переміщень військовослужбовців, зброї та техніки.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.