Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Антін Борковський

Прес-реліз,   Понеділок, 11 квітня 2022, 14:29

Це можна вважати інформаційною та політичною диверсією проти глядачів України – журналіст про закриття українських телеканалів

Антін Борковський

4 квітня з українського телеефіру вимкнули три українські телеканали: Еспресо, Прямий та 5 телеканал.

Досі в публічному просторі немає пояснень та чіткого розуміння, хто і навіщо це зробив. Ситуація набула резонансу серед західних партнерів України.

Як відбулося закриття патріотичних каналів, та як редакції намагаються продовжити мовлення для глядачів України, розповів телеведучий каналу Еспресо Антін Борковський.

"Ми не припиняли працювати в час війни, транслювали єдиний телемарафон, з нами співпрацювали наші західні партнери – телерадіо канал Радіо Свобода, АТР тощо. І ось тут от 4 квітня прилетіло – нас викинули з мережі наземного мовлення Т2. Ситуація не просто хамська і дивна, це можна вважати інформаційною та політичною диверсією. Не лише проти телеканалів Прямий, 5 канал, Еспресо, це диверсія проти президента України та глядачів, які питають й не розуміють, чому вони не можуть переглядати, наприклад, телеканал Еспресо",  розповів Антін Борковський.

За його словами, телеканали готові були долучитися до спільного телемарафону, але їх не до нього не прийняли.

"Рішення було прийнято абсолютно кулуарно. Щобільше, цього рішення немає в жодних публічних документах. Ми намагалися добитися правди у Нацради, на що нам відповіли "це не ми". Це, так би мовити, РРТ відповідний концерн радіомовлення, телебачення.

Відбувся певний договір, наскільки я розумію, за плечима телеканалів. Телеканалів, які чомусь зараховують до опозиційних. Ми не є опозиційним телеканалом. Зараз взагалі в Україні немає опозиційних телеканалів і взагалі не може йти мова про опозиційні медіа. Ми усі є проукраїнськими медіа, які намагаються сформулювати єдиний, спільний, патріотичний, український порядок денний", – наголосив ведучий.

Він додав, що вимкнення каналів може бути пов'язане з грошима та кремлівською п'ятою колоною в Україні.

"Наскільки я розумію, це виконувач обов'язків керівника концерну РРТ, який взяв і висмикнув нам кабель. Зараз він не дає пояснень. Ми розуміємо, що хтось замість кремля намагається розколоти українське суспільство всіма можливими засобами. Один з них - це створення якоїсь штучної лінії, мовляв, те, що от президент Зеленський взяв і викинув українські телеканали з мережі. Це дає широке поле конфлікту, який стимулюватимуть росіяни.

З іншого боку, є відчуття, що ця вся історія була повʼязана, можливо, з великою фінансовою оборудкою. Ми розуміємо, що телеканали, які будуть видавати та видають спільний інформаційний марафон, мають змогу отримати державне фінансування", - резюмував Антін Борковський.

Юристка Ірина Супрун називає вимкнення каналів безпрецедентним рішенням у сфері українських медіа.

"Чи це є рішення законне? Не маючи документів, об‘єктивно оцінити важко, але якщо об‘єкт господарювання позбавляє мовлення відповідний канал і не надає відповідних ні юридичних обґрунтувань, ні юридичних документів, які обґрунтовують його позицію, то можна припустити, що дії мають неправомірний характер.

Які мають бути підстави для такого обмеження?

Зараз все правове життя країни регулюється законом про правовий режим воєнного стану. Там є стаття 15 закону, яка каже, що може обмежуватися свобода слова ЗМІ, але для цього мають бути виключні підстави та конкретні факти, які свідчать, що канал озвучує, повідомляє відверту брехню, або розповсюджує фейки, або його передачі носять антидержавний, підривний характер.

Якщо подивитися на історію, який медійний продукт готував канал Еспресо, то це продукт, який працює на об‘єднання країни.

Тому такі дії об'єкту господарювання, у цьому випадку концерну РРТ, швидше мають диверсійний характер, який точно не працює на користь та перемогу України", – підкреслила Ірина Супрун.

Нагадаємо, вранці 4 квітня Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (РРТ) вимкнув мовлення трьох українських каналів в цифровій мережі Т2.

Натомість у спільному телемарафоні України залишились телеведучі та журналісти, які раніше працювали на прокремлівських телеканалах.

З цього приводу редакція "Еспресо" написала відкритий лист до президента, РНБО, СБУ, Міноборони, Нацради. Тим часом вимкнені канали Еспресо, Прямий та 5-ий продовжують мовлення в YouTube та на супутнику.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.