Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

храм на Львівщині

Четвер, 28 квітня 2022, 16:12

Стрий просить ПЦУ та УГКЦ перейти на григоріанський календар

храм на Львівщині

Депутати Стрийської міськради направили звернення до ПЦУ та УГКЦ з проханням перейти на григоріанський календар.

Про це повідомляє Стрийська міська рада на своїй сторінці у Фейсбуці.

Депутати Стрийської міської ради одноголосно підтримали звернення до ієрархів Української Греко-Католицької Церкви та Православної Церкви України щодо переходу на григоріанський календар.

"Контрольована кремлем російська православна церква була і залишається інструментом політики поглинання України. Поруч з російською мовою і культурою церква та релігія використовуються, як засіб "м’якої сили" з метою утримування українського народу в сфері впливу москви.

Водночас, українці продовжують вести тривалу боротьбу не лише за свою незалежність і самобутність, але й виборюють право бути повноправним членом Євроатлантичного простору. 

Тому сьогодні знову актуально підняти питання про перехід усіх православних (православні, греко-католики) України на новий календар" – йдеться у тексті звернення.

Депутати наголошують, що не хочуть бути в числі "цивілізаційної відсталості, а отже, календарного невігластва, і перебувати "в одній спілці" з московською православною церквою, яка постійно використовувала і використовує розрізнення релігійного календаря як протиставлення західній християнській традиції".

"Стрийська міська рада звертається до Вас з проханням провести Синоди Української Греко-Католицької Церкви та Православної Церкви України й ухвалити рішення про перехід на григоріанський календар, який в свій час підготував та опублікував в Молитовнику Андрей Шептицький ще у 1943 році. Це дасть нагоду українцям об’єднатися з світовим християнством.

Вирішивши це календарне питання, яке має прийняти одночасно вся християнська спільнота, ми зможемо значною мірою позбутися роздвоєності, зможемо вийти на новий рівень духовного і світського життя в Україні" – пояснюють депутати.

Зазначимо, з початку квітня у Стрию розпочали ліквідацію решток пам’яток тоталітарного режиму, які залишились на території громади. Тоді у місті забрали стелу, яка залишилася від пам'ятника радянському солдату, демонтованому ще у 2014 році.

Також у шести селах Стрийської ОТГ демонтують пам'ятники радянським солдатам.

Додамо, у 2019 році майже 65% українців не підтримували ідею святкування Різдва за григоріанським календарем, не 7 січня, а 25 грудня.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.