Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

сесія облради

Вівторок, 14 червня 2022, 11:14

Львівські депутати закликають повністю заборонити УПЦ МП в Україні

сесія облради

Депутати облради прийняли заяву про повну заборону діяльності УПЦ московського патріархату в Україні.

Сьогодні, 14 червня, на сесії Львівської обласної ради депутати прийняли заяву щодо заборони діяльності Української православної церкви московського патріархату.

"За" проголосували 59 депутатів.

Як вказано у заяві, в Україні офіційно діє структурний підрозділ Російської православної церкви – Українська православна церква московського патріархату (УПЦ МП), яка неодноразово неприховано виявляла свою антиукраїнську та антидержавну позицію.

"Під прикриттям керівництва УПЦ МП відбувалася анексія Автономної Республіки Крим, а на Донбасі, у культових спорудах УПЦ МП, переховувались російські озброєні бойовики та диверсійно-розвідувальні групи, які захоплювали наші території та вбивали українців.

Непоодинокими є факти, коли священники УПЦ МП відмовлялися відспівувати загиблих в зоні проведення АТО/ООС українських військовослужбовців, які захищали територіальну цілісність України" – йдеться у тексті заяви.

Депутати наголошують, що з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну керівництво УПЦ МП ухиляється публічно висловлюватися на теми, пов’язані з війною, а правоохоронці регулярно звітують про виявлені факти колабораціонізму та антиукраїнської діяльності з боку представників УПЦ МП.

"Попри зміни до Статуту про управління УПЦ, прийняті на Соборі УПЦ МП 27 травня 2022 року, ця церква й надалі повністю з’єднана з РПЦ як юридично, так і духовно. У Константинополі існування УПЦ як окремої, повноправної церкви не визнають та офіційно зазначають, що архієреї УПЦ сьогодні значаться "єпископами Російської церкви, які проживають в Україні".

Ці та інші факти є свідченням того, що діяльність УПЦ МП підриває територіальну цілісність, соборність та державність України, спрямована на підтримку геноциду українського народу і несе пряму загрозу життю, здоров`ю, безпеці, честі та гідності українців" – зазначено у заяві.

Саме тому депутати облради вважають неприпустимим подальше існування та діяльність УПЦ МП в Україні та закликають ВРУ законодавчо заборонити діяльність УПЦ як структурного підрозділу Російської православної церкви РПЦ та релігійних організацій, які є частиною РПЦ, за проведення колабораційної та здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором – РФ.

Нагадаємо, Собор УПЦ МП змінив у своєму статуті забрав згадки про РПЦ, щоб уникнути відповідальності перед законом України, пережити війну з найменшими втратами та зберегти філію російської церкви в Україні.

Додамо, Верховна Рада України планує розглянути законопроєкт про повну заборону УПЦ (МП) в Україні.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.