Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

ЗСУ

Фб Генштабу ЗСУ

Середа, 15 червня 2022, 14:27

Зеленського просять провести ротацію добровольців тероборони ЗСУ, які є у зоні бойових дій

ЗСУ

Українці зареєстрували петицію з вимогою провести ротацію добровольців тероборони ЗСУ з зони бойових дій та передбачити її терміни.

На державному порталі електронних петицій 2 червня Світлана Каритун зареєструвала петицію до президента Володимира Зеленського, Верховної Ради та Кабінету міністрів з вимогою провести ротацію добровольців територіальної оборони ЗСУ з зони бойових дій.

Як йдеться у тексті петиції, у березні-квітні 2022 року декотрі батальйони тероборони відправили у зони ведення активних бойових дій, часто на нульові позиції, що суперечить ЗУ "Про основи національного спротиву" у редакції від 19 лютого 2022 року, згідно з яким не передбачається можливість здійснювати виконання завдань тероборони на всій території України, включаючи райони ведення бойових дій.

"Ця можливість передбачена у змінах (№6521) до вище наведеного закону, які не вступили в дію на період подання даної петиції. Таким чином добровольців ТрО, які знаходяться на позиціях гарячих бойових дій, не мали права відправляти на нульові позиції.

Зазначимо, більшість представників ТрО на місцях не були готові психологічно, часто фізично до виконання завдань на нульових позиціях відповідно ворога. Наразі відомо про велику кількість втрат (згідно інформації від близьких та рідних). Такі добровольці тероборони (які вступили в ТрО в кінці лютого – на початку березня 2022 року) в більшості випадків не пройшли відповідного медичного огляду (як результат присутні добровольці, які не придатні до війської служби за станом здоров’я), не пройшли навчання щодо надання медичної допомоги, володіння зброєю, не пройшли тактико-спеціальної підготовки, також не було проведене бойове злагодження, добровольці не забезпечені основним оснащенням тощо" – йдеться в петиції.

У петиції вказано, що станом на початок червня добровольні тероборони є виснаженими, потребують перегрупування та відновлення, тому авторка петиції вимагає:

- організувати ротацію добровольців тероборони, які були відправлені до зони активних бойових дій до затвердження ВРУ змін до ЗУ "Про основи національного спротиву", щоб добровольці пройшли необхідний медичний огляд, навчання;

- добровольців тероборони, які були відправлені до зони активних бойових дій до затвердження ВРУ змін до ЗУ "Про основи національного спротиву" та які за власним бажанням, психологічно та/або фізично не готові виконувати накази в зоні активних бойових дій, направити на виконання своїх обов’язків на територію їх створення;

- надалі формувати сили територіальної оброни згідно кроків, які передбачені в порядку вступу до тероборони. Пройти необхідне навчання, аби мати знання та навички для виконання наказів у зоні активних бойових дій;

- передбачити терміни ротації для добровольців тероборони, які опинилися в зоні активних бойових дій, від 2 до 6 тижнів залежно від поставлених завдань.

Станом на 15 червня петицію підтримали 325 осіб з 25000 необхідних, а до кінця збору підписів залишилося 77 днів.

Нагадаємо, Верховна Рада 3 травня ухвалила законопроєкт №6521, що розширює повноваження територіальної оборони, який президент Володимир Зеленський підписав 10 червня. А у травні цього року українці зареєстрували петицію з вимогою вивести добровольців тероборони ЗСУ з зони бойових дій та розслідувати незаконні накази.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.