Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Охорона здоров'я

medportal.ru

Середа, 6 лютого 2013, 19:40

Патологоанатомічні дослідження страждають через міністерські реформи – професор

Реформа з централізації патологоанатомічної служби негативно вплинула на якість патологоанатомічних досліджень. 

Про це йшлося у листі завідувача кафедри патологічної анатомії ЛНМУ ім. Данила Галицького Юрія Поспішіля, який сьогодні, 6 лютого, розглядався на засіданні постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства та соціального захисту Львівської обласної ради. 

У своєму листі професор наголошує, що після того, як патологоанатомічні відділення забрали з лікарень і об’єднали в єдине бюро, значною мірою погіршилась співпраця патологоанатомів та лікарів. 

За словами Поспішіля, в такому форматі роботи із процесу випадає один із найважливіших діагностичних методів – морфологічний.

"Якщо раніше паталогоанатомічні відділення перебували у складі лікарень, то патологоанатомічні висновки видавались протягом 3-5 днів. Зараз вони приходять у відділення з паталогоанатомічного бюро через кілька тижнів. Головний лікар не має з кого спитати через запізнілу роботу, бо паталогоанатом перебуває перебуває у підпорядкуванні іншої установи", – наголошує Поспішіль.

В результаті, за його словами, страждає якість паталогоанатомічних висновків – дуже часто вони носять розпливчастий характер.

"Погіршилась також і посмертна діагоностика, а значна частина фінансування йде на утримання адміністрації бюро, а не на паталогонатомічні дослідження", – стверджує науковець.  

При цьому виконувач обов’язків начальника Головного управління охорони здоров’я Львівської ОДА Орест Середа, наголосив, що повернення патологоанатомічних відділень у лікарні зробить їх залежними інституціями.

"Якщо Поспішіль хоче в Азію – хай їде туди. У всьому світі патологоанатомічна служба розглядається як окрема інституція. Вона існує для того, аби лікарі вчились на своїх помилках....Кожен головний лікар хотів би підтягнути патологоанатомію на себе", – зазначив Середа.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.