Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

третинна медична допомога

П'ятниця, 1 липня 2022, 16:02

Верховна Рада зробила платною високоспеціалізовану медичну допомогу

третинна медична допомога

Високоспеціалізовану медичну допомогу забрали з програми медичних гарантій, і тому лікарні самі встановлюватимуть розмір плати за такі послуги. 

Верховна Рада України схвалила у другому читанні та вцілому законопроєкт №6306 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення надання медичної допомоги, який передбачає, що громадянам доведеться офіційно доплатити з власних кишень за "безкоштовну" медичну допомогу. За відповідне рішення проголосували 248 народних депутатів.

Про це повідомила Судово-юридична газета. 

Законопроєкт передбачає скорочення переліку послуг, що внесені до програми медичних гарантій, а отже й фінансуються з державного бюджету. З нього забрали третинна (високоспеціалізована) медична допомога. Воднас й надалі передбачається фінансування коштом держбюджету медичної допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами.

Третинна (високоспеціалізована) медична допомога – це медична допомога, яку надають в амбулаторних чи стаціонарних умовах у плановому порядку або ж в екстрених випадках. Вона передбачає надання консультації, проведення діагностики, лікування хвороб, травм, отруєнь, патологічних станів, ведення фізіологічних станів (під час вагітності та пологів) зі застосуванням високотехнологічного обладнання та/або високоспеціалізованих медичних процедур високої складності. А також скерування пацієнта відповідно до медичних показань для надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги або третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги з іншої спеціалізації.

Чинна норма передбачає, що третинну медичну допомогу надають за медичними показаннями у порядку, який встановило Міністерство охорони здоров'я.

Також передбачається, що заклади охорони здоров'я державної та комунальної форм власності можуть надавати послуги з медичного обслуговування, які не покриваються програмою медичних гарантій з медичного обслуговування населення, та в інших випадках, які встановив Кабінет Міністрів України, за плату від юридичних і фізичних осіб.

Плату за такі послуги з медичного обслуговування заклади охорони здоров'я встановлюватимуть самостійно. Водночас за словами очільника профільного парламентського комітету Михайла Радуцького передбачається, що уряд встановлюватиме відсоток рентабельності платних послуг. Остаточний перелік платних послуг вочевидь затверджуватиме Кабмін чи МОЗ.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.