Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Європейська Бізнес Асоціація

prostir.ua

Понеділок, 4 липня 2022, 12:28

ЕВА закликала уряд врегулювати питання подвійного оподаткування українців закордоном

Європейська Бізнес Асоціація

Європейська Бізнес Асоціація закликала Кабмін усунути ризики подвійного оподаткування громадян України, які тимчасово опинилися за кордоном.

Європейська Бізнес Асоціація (ЕВА) закликала український уряд якнайшвидше досягнути домовленостей з закордонними урядами, які усували б ризик подвійного оподаткування громадян України, які тимчасово опинилися за кордоном.

Про це йдеться у зверненні ЕВА.

Не менш важливо якнайшвидше видати роз'яснення або, за потреби, запровадити зміни до чинних українських правил, які б забезпечували вирішення проблеми подвійного оподаткування доходів громадян,

Значна частина українців закордоном продовжує дистанційно працювати на українські підприємства чи інші організації, отримуючи заробітну плату та сплачуючи всі необхідні податки та відрахування. У зв'язку з цим виникає низка питань в контексті оподаткування, на вирішення яких мають бути спрямовані зусилля уряду.

Відповідно до правил, які існують у переважній більшості країн, якщо українці перебувають за кордоном понад 183 дні, вони можуть бути визнані податковими резидентами країни перебування та піддаватимуться ризику подвійного оподаткування (тобто підлягатимуть оподаткуванню як в Україні, так і в країні їх фактичного перебування).  Схожою є і ситуація з оподаткуванням доходів від підприємницької діяльності/надання незалежних послуг ФОП на території іншої держави. 

Проте, на даний час залишаються неврегульованими питання уникнення подвійного оподаткування.

"Ми не спостерігаємо на державному рівні зусиль щодо убезпечення від цього ризику громадян України, які опинились за кордоном. Відповідно, вони можуть зазнати значного податкового навантаження", – стверджує Асоціація. 

Разом із проблемою подвійного оподаткування трудових доходів, отриманих від українських роботодавців, є ризик подвійної сплати соціальних внесків із заробітних плат працівників, які продовжують працювати за трудовими контрактами з українськими роботодавцями, але фізично перебувають за межами України у зв'язку з воєнною агресією рф.

У країнах, де наразі тимчасово перебувають відповідні громадяни України, може виникнути обов'язок для українських роботодавців та/або працівників сплачувати внески на державне страхування за різними видами виплат з сум доходів від українських роботодавців.

Враховуючи, що українські роботодавці при виплаті заробітних плат зобов'язані сплачувати єдиний соціальний внесок в Україні, сплата соціальних внесків у приймаючих країнах призведе до подвійної сплати соціальних внесків з сум доходів від українських роботодавців. 

Україна має угоди про соціальне забезпечення з деякими країнами ЄС, що надають звільнення від сплати соціальних внесків у приймаючих країнах, якщо український роботодавець відряджає працівника для виконання трудової діяльності на території іншої країни. Проте у більшості випадків тимчасове перебування громадян України на території інших країн не зумовлено відрядженням та не оформлено як таке. Відповідно, відсутні процедури звільнення від сплати соціальних внесків у приймаючих країнах, де виникає обов'язок щодо сплати таких внесків. Крім того, з великою кількістю країн Україна не має угод про соціальне забезпечення.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.