Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Податкова Львівщини

Вівторок, 2 серпня 2022, 12:45

Львівська податкова відкинула звинувачення керівництва Львівської ОВА

Податкова Львівщини

Податкова Львівщини заперечила звинувачення Львівської ОВА у незаконному відшкодуванні ПДВ фіктивним підприємствам.

Про це повідомила пресслужба Головного управління ДПС у Львівській області.

У ГУ ДПС у Львівській області відповіли на заяви Львівської ОВА, у яких податкову звинуватили в незаконному відшкодуванні ПДВ фіктивним підприємствам після отримання інформації щодо суб’єктів господарювання, яким погоджено відшкодування ПДВ в сумі понад 1 мільйон гривень.

"Листом від 20.07.2022 Львівська ОВА звернулась до ГУ ДПС у Львівській області з проханням надати інформацію щодо суб’єктів господарювання, яким погоджено відшкодування ПДВ в сумі понад 1 мільйон гривень. Даний лист Львівської ОВА був скерований з метою виявлення фіктивних суб’єктів господарювання та незаконного відшкодування ПДВ.

28.07.2022 р. ГУ ДПС у Львівській області отримано лист-запрошення Львівської ОВА щодо участі у нараді о 12.00 29.07.2022 р. щодо ситуації на ринку праці та сплати податкових зобов’язань суб’єктами господарювання Львівської області та надання відповідної інформації" – йдеться у відповіді податкової.

У ДПС Львівщини заявили, що на листи Львівської ОВА вони надали відповідну інформацію, зокрема, щодо показників діяльності та сплати місцевих податків суб’єктів господарювання та зазначили, що з детальною інформацією щодо узгоджених сум податку на додану вартість в розрізі кожної декларації з ПДВ може ознайомитися на сайті Міністерства фінансів України будь-який платник податку чи орган державної виконавчої влади.

За інформацією податкової, Львівська ОВА звинуватила їх в ухваленні рішень в ручному режимі – "у Львівську ОВА неодноразово звертались підприємці щодо непрозорого механізму діяльності ГУ Державної податкової служби у Львівській області. Мова йшла про незрозуміле ухвалення рішень в ручному режимі щодо відшкодування тому чи іншому суб’єкту господарювання ПДВ".

На це податкова Львівщини відповіла, що у разі отримання органом держвлади звернення щодо порушення чинного законодавства, яке не належить до його компетенції, то такі звернення можуть бути скеровані до відповідного правоохоронного органу для перевірки.

"Можемо констатувати, що жодне з підприємств, яке отримало бюджетне відшкодування, не підпадає під ознаки ризикового платника відповідно до Постанови КМУ від 11.12.2019 №1165. Серед іншого, на офіційному сайті ЛОВА 29.07.2022 р. розміщено інформацію про те, що 13 підприємств, яким відшкодували 129 млн грн не мають жодного працівника. Проте факти відшкодування ПДВ платникам, які не мають жодного працівника, відсутні.

Крім цього, у ЛОВА зазначають про сумніви щодо законності відшкодування ПДВ платникам, які здійснюють діяльність менш як рік, мають незначну кількість найманих працівників.

Варто зазначити, що чисельність працівників, дата створення суб’єкта господарювання не впливає на формування від’ємного значення з податку на додану вартість.

Також в презентаційних матеріалах ЛОВА зазначено про значне відшкодування сум ПДВ двом суб’єктам господарювання, що зареєстровані за однією адресою. Ця інформація не відповідає дійсності, оскільки платники мають різні податкові адреси.

Відшкодування ПДВ одному з платників податків проведено на виконання рішення суду. Дана сума бюджетного відшкодування первинно знята податковим органом.

Інший суб’єкт господарської діяльності – підприємство осіб з інвалідністю, що займається виробництвом м’ясних виробів. Розпорядженням Львівської ОВА платнику надано дозвіл на право користування пільгами з оподаткування.

Також було заявлено про неефективну роботу комісії ГУ ДПС у Львівській області по ризикових платниках та непрозорому механізмі блокування податкових накладних.

Відповідно до Порядку зупинення реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджених Постановою КМУ від 11.12.2019 №1165, зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН здійснюється за результатами автоматизованого моніторингу відповідності податкових накладних/розрахунку коригування критеріям оцінки ступеня ризику.

Проведена робота ГУ ДПС у Львівській області дала позитивний результат по надходженнях ПДВ до бюджету: при зменшенні у січні – липні 2022 року задекларованих платниками податків Львівської області обсягів оподатковуваних операцій, які здійснюються на території України в розмірі 35,9 млрд грн до аналогічного періоду минулого року, сплата ПДВ зросла на понад 500 млн грн, що спростовує твердження щодо неефективної роботи в цьому напрямку" – наголосили у ГУ ДПС Львівщини.

Крім цього, у податковій на слова першого заступника голови Львівської ОВА Андрія Годика про те, що він не бачить "ефективної роботи зі сторони ГУ ДПС у Львівській області" та що "Львівщина не місце для схем та конвертаційних центрів", відповіли, що ДПС Львівщини при загальному зниженні оподатковуваних операцій забезпечила додаткові надходження до загального фонду держбюджету у понад 3,6 млрд грн, що є наслідком запровадженого ДПС України загального курсу на припинення діяльності тіньових схем та конвертаційних центрів.

Нагадаємо, наприкінці липня керівництво Львівської ОВА заявило, що звернеться до правоохоронців з вимогою розслідувати факти, які, на їхню думку, свідчать про незаконні дії ГУ ДПС у Львівській області.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.