Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Дарія Гусяк

city-adm.lviv.ua

Понеділок, 15 серпня 2022, 11:00

Садовий не хоче поховати Дарію Гусяк на Полі почесних поховань

Дарія Гусяк

Сьогодні на Личаківському кладовищі поховають зв'язкову Романа Шухевича та членкинею ОУН Дарію Гусяк.

Про це повідомила пресслужба Львівської міської ради.

Сьогодні, 15 серпня, на Полі почесних поховань Меморіалу воїнів УПА Личаківського кладовища поховають останню зв'язкову Романа Шухевича, членкинею Організації українських націоналістів Дарію Гусяк, яка померла 12 серпня на 99-му році життя.

Похорон відбудеться о 11.00 год у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла, о 12.15 год Дарію Гусяк поховають на Полі почесних поховань Меморіалу воїнів УПА Личаківського кладовища.

"На цьому полі разом з упівцями похована ще одна зв'язкова Романа Шухевича – Ольга Ільків, та голова Львівського крайового братства ветеранів Олесь Гуменюк. Також після початку повномасштабного вторгнення рф ми вже почали тут поховання новітніх Героїв України" – заявив міський голова Львова Андрій Садовий.

Натомість син командарма УПА Юрій Шухевич та інші громадські та політичні діячі просять Садового поховати Дарію Гусяк на Полі почесних поховань N°67 поряд з Катериною Зарицькою.

"Ми просимо Вас поховати українську героїню, яка витримала нелюдські тортури в тюрмах і таборах МГБ-КГБ СССР, але не зламалася, на полі почесних поховань Личаківського цвинтаря N°67 поряд з Катериною Зарицькою, Михайлом Сорокою, поряд з кенотафом її командира, провідними членами ОУН Омеляном Ковалем, Григорієм Васьковичем, генерал-майором, Героєм України Сергієм Кульчицьким" – йдеться у зверненні до Садового.

Також український історик, автор книги "Справа Василя Стуса" Вахтанг Кіпіані на своїй сторінці у Фейсбуці назвав ситуацію з похованням Дарії Гусяк "ганебним фарсом".

"До мене тільки зараз дійшло, що у Львові відбувається ганебний фарс. Міська влада не хоче дати дозвіл на поховання Дарії Гусяк – зв'язкової Романа Шухевича, жінки, яка відбула в таборах повні 25 років ув'язнення на полі почесних поховань, що біля входу на Личаківський цвинтар. Пропонують інше почесне поле – разом з іншими ветеранами визвольних змагань. Але. Гусяк – це легенда і сталь. Людина, перед якою ми всі в боргу. І я знаю, що син командарма УПА Юрій Шухевич за те, щоб пані Дарія навічно лягла в рідну землю поряд зі своєю посестрою Катрусею Зарицькою. І поряд з кенотафом її командира. У шоку від цього неподобства. Андрій Садовий, ви робите помилку" – написав Вахтанг Кіпіані.

 

 

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.