Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Вівторок, 16 серпня 2022, 15:03

Що робити, коли запотівають вікна

Діти із задоволенням малюють на запітнілому склі вікон.

Цей захопливий процес приносить їм задоволення, натомість конденсат завжди засмучує дорослих. Є дві проблеми, що пов'язані із запотіванням скла. Вікна можуть запітніти зовні та зсередини склопакета.

Пластикові вікна пітніють всередині

Кожен з нас прагне жити комфортно: займатися улюбленими справами, наприклад відвідувати казино онлайн для задоволення, і створити максимально зручні умови у власному помешканні. Але запітнілі вікна створюють надмірну вологість у приміщенні, а це може негативно впливати на здоров'я.

Якщо пластикові вікна пітніють усередині та протерти конденсат ганчіркою неможливо, і причина може бути лише одна: склопакет негерметичний. Герметичність порушується як під час експлуатації, так і безпосередньо на виробництві. Проблема вирішується заміною склопакета. Якщо вікна почали пітніти майже відразу після встановлення, то швидше за все йдеться про виробничий брак, тому за наявності гарантії від виробника вдасться зробити заміну склопакета безплатно.

Вікна пітніють зовні

Існує кілька причин утворення конденсату на поверхні скла: 

немає циркуляції повітря; 

не працює вентиляційна система; 

вільній циркуляції повітря заважають предмети; 

вологі роботи в приміщенні; 

слабке опалення; 

щільно закриті міжкімнатні двері, 

застій повітря у кімнаті. 

Розглянемо ефективні методи боротьби з переліченими причинами запотівання вікон. Так, щоб усунути проблему відсутності циркуляції, слід періодично провітрювати приміщення. Під час зниження температури у повітрі сконцентровано менше вологи. Регулярно відкриваючи вікна, можна уникнути осідання на склі крапель води. Проблема рідко виникає, якщо встановлені дерев'яні вікна, що пропускають повітря. 

Повітря добре циркулює, якщо працює вентиляційна система. Коли руйнуються жолоби вентиляції або відбуваються інші неполадки, слід провести діагностику системи та усунути знайдені недоліки.

Перешкоджати обміну повітря можуть щільні штори, жалюзі, широкі підвіконня. На заваді може стати й велика кількість вазонів із квітами, що є додатковим джерелом вологи.

Рекомендується розміщувати рослини на деякій відстані одне від одного чи взагалі прибрати їх із підвіконня. Більшість людей прагне робити ремонт у теплий час, і це правильно, адже наклеювання шпалер та виконання інших видів робіт, що пов'язані з розчинами та фарбуванням, є частою причиною підвищеної вологості у будинку.

За неефективної роботи опалювальної системи ймовірність утворення конденсату збільшується. Необхідно слідкувати за тим, щоб кімнати прогрівалися нормально, якщо потрібно – встановити додаткові джерела тепла. Застій повітря може статися через те, що міжкімнатні двері закриваються занадто щільно. Між підлогою та нижньою частиною дверного полотна має бути невелика відстань: це забезпечить циркуляцію повітряних потоків між приміщеннями та створить у помешканні однакову температуру. 

Радикальне розв'язання проблеми 

Сьогодні виробники пропонують вікна з функцією контролю клімату. Завдяки цьому рішенню забезпечується постійний приплив свіжого повітря, керування обсягами потоків здійснюється автоматично. До конструкції впроваджено прилад Air Box, для роботи якого не потрібна електроенергія, а за бажанням можна вимкнути блок у будь-який момент. Такі вікна полегшують створення комфортного мікроклімату в житлі, забезпечують постійну циркуляцію повітря та позбавляють проблеми запотівання скла.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.