Степан Приходько,  13 вересня 2022

Садове знищення Добробуту

Міська влада Львова вирішила знищити ринок Добробут, що існує вже майже чверть віку у Львові.

Виконавча влада Львова свідомо перешкоджає діяльності ринку Добробут, що існує вже понад 23 роки та дає роботу більше трьом сотням підприємцям і робітникам.  

Про це заявив директор ринку Добробут Олексій Винник, який вважає неприпустимими подібні дії виконкому Львівської міської ради Львова в умовах воєнного часу. 

"Ринок Добробут – це загалом понад 300 орендарів, робітників і реалізаторів, які після його закриття втратять роботу та заробіток. Всі вони всі хвилюються через цю ситуацію та готові боротися за свої місця праці, оскільки в умовах війни інших їм не знайти. Місцева влада ж робить все для того, щоб відібрати працю в людей. Львівська міська рада хоче розгородити ринок, демонтувати всі в'їзні ворота, що забезпечують схоронність товарів та безпеку на ринку, а також  організувати на частині території, де встановлені місця для торгівлі, автостоянку. Це змінить схему організації руху на вулиці Старій та організацію функціонування ринку загалом. Все це може призвести  до того, що сотня людей втратить роботу", – розповів він.

Директор ринку пояснив, що схему руху вулицею Старою у Львові затвердили ще у 1992 році.  Згідно з нею вул. Стару внесли в межі будівельного майданчика тоді ще готельного комплексу, і проїзду нею ніхто не передбачав. Таким чином периметр ринку закривали огорожею та в'їзними воротами, що забезпечували зручність для відвідувачів та продавців. Така ситуація існувала десятки років та всіх задовольняла та влаштовувала.

Однак 2 вересня цього року виконком Львівської міської ради ухвалив рішення N781 "Про облаштування укриття (бомбосховища) у Галицькому районі м. Львова та забезпечення функціонування тимчасової автостоянки". Оскільки в рішенні йдеться про бомбосховище, то в умовах воєнного часу доступ громадськості до його частини, де йдеться про облаштування тимчасової автостоянки на вулиці на площі Князя Ярослава Осмомисла, є обмеженим.

"Важко зрозуміти, що спільного автостоянка з бомбосховищем. Чому ці два питання об'єднали в одному рішенні з обмеженим доступом. До того ж в цьому місці, на площі Осмомисла, ще з радянських часів є підземне бомбосховище, до якого сім місяців війни місцевій владі було байдуже, і воно й досі перебуває в аварійному стані. Ми спільно з волонтерами розчистили його від сміття, і під час повітряних тривог люди мали можливість ховатись у ньому, хоча умови перебування там відверто неналежні, а тому їх потрібно упорядкувати згідно зі стандартами. У будь-якому випадку, ні працівники комунальних підприємств Галицького району, ані Муніципальна варта Львівської міської ради вчора не надали нам жодного документа, що дозволяв би їм брами заїздів на ринок Добробут на вулиці Старій. Для нас чинні обмеження для заїзду є принципово важливим, оскільки йдеться про безпеку умов роботи ринку", – зауважив Винник.

Наступною серйозною перешкодою для праці ринку Добробут, яку створила влада Львова, є заборона на проведення будь-яких ремонтних робіт, яку видали державними виконавцями за приписами правоохоронних органів і судів. Ця заборона стала наслідком звернень влади у правоохоронні органи. 

"Суд, а не я, визначить ступень абсурдності звинувачень Львівської міськради на адресу власників Добробуту. Для нас критичним є лише те, що на час слідства та судів, які можуть тривати вічність, нам заборонили проводити ремонти, а це значить, що ми не встигнемо завершити гідроізоляцію даху Торгового центру до дощів і снігу, тобто наші орендарі й робітники працюватимуть у неналежних умовах. Якщо ми не завершимо ремонт будівлі Торгового центру, то він опиниться під загрозою руйнування, а тому ми все одно змушені будемо зупинити його роботу. У будь-якому випадку орендарі та працівники залишаться без роботи", – пояснив Винник. 

Нагадаємо, що вчора, 12 вересня, загін Муніципальної варти Львівської міської ради під час спроби демонтувати брами на ринку Добробут травмував двох мешканців, один з яких звернувся з заявою про побиття до поліції.

Заступник міського голови Львова Любомир Зубач у соціальних мережах повідомив про необхідність звільнити проїзд вулицею Стара позаду львівського ринку Добробут у центрі міста. У дописі він звинуватив власників ринку Добробут у захопленні суміжних з ринком ділянок та вулиці. Зубач зазначив, що є два рішення відповідних структур Львівської міськради про демонтаж огорожі на вулиці Старій.

Натомість дирекція ринку запевнила, що ніхто їм не надав жодного рішення про зняття обмежень руху вулицею Старою, але в неї є відповідні рішення та схема нинішніх обмежень. Львівська міська рада цьогоріч оскаржила реєстрацію права власності Галінвесту на ринок Добробут та реєстрацію права користування земельною ділянкою у судах. Розгляд справ триває. На час суду Галінвесту заборонили проводити будь-які будівельно-ремонтні, земельні та інші роботи на цьому об'єкті. 

На початку 90-х років минулого століття на тоді ще площі 300-річчя Возз'єднання у Львові українсько-австрійське підприємство Галінвест з частковою участю Львівської міської ради планувало збудувати готель "Старий лев".

Після початку будівництва виникли розбіжності між партнерами, будівництво готелю зупинили, а на його місці, на вулиці Старій, депутати Львівської міської ради у 1993 році погодили спорудження тимчасового  ринку промислово-продуктових товарів. Наприкінці 90-х років влада міста погодила перетворення ринку на тимчасовий торговельний центр. Права власності Галінвесту на майно та земельні ділянки ринку Добробут пройшли офіційну державну реєстрацію у 2021-2022 роках.   

Виникає логічне запитання про те, чи варто під час війни Львівській міській раді діяти всупереч інтересам громадян, які провадять торговельну діяльність на ринку? А також під виглядом турботи про бомбосховище приймати рішення про демонтаж огорожі та облаштування стоянки замість яток і павільйонів. Щобільше, закривши публічний доступ до цього рішення грифом "З обмеженим доступом". 

Можливо, що міський голова Львова Андрій Садовий якось пояснить таку важливість і актуальність питання стоянки та огорожі, що треба пожертвувати 300 робочими місцями й залишити людей без засобів для існування. А також й те, для чого було проводити силовими методами демонтаж о 20:00, під час якого Муніципальна варта Львівської міської ради побила людей.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.