Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Дрогобич

Середа, 28 вересня 2022, 11:16

У Дрогобицькій ОТГ закриють низку шкіл через брак фінансування

Дрогобич

Через скорочення освітньої субвенції у громаді Дрогобича бракує коштів на виплату заробітних плат вчителям.

Про це повідомила пресслужба Дрогобицької міської ради.

Цьогоріч держава скоротила субвенцію на освіту на 10%, що становить понад 26 млн грн для Дрогобицької ОТГ. Через це, як заявив начальник відділу освіти Дрогобицької міської ради Віталій Вовків, існує недофінансування в частині виплати заробітних плат.

За його словами, наразі на базі закладів освіти Дрогобицької міськради функціонує 531 клас, в яких навчається 12 487 учнів. З них у Дрогобичі – 319 класів, у яких навчається 8 846 учнів. Середня наповнюваність класів у Дрогобичі становить 27,73 учня, що у відсотковому співвідношенні становить 94,7%.

У навчальних закладах Стебника функціонує 68 класів, в яких навчається 1663 учні. Середня наповнюваність у класах становить 23,5 дитини. Через те, що потужність закладів становить 2790 учнів, у відсотковому співвідношенні наповнюваність класів становить лише 59,5%.

У Дрогобичі, щоб уникнути недофінансування були проведені заходи оптимізації, відкрито на 10 класів менше та зменшено низку поділів на групи при вивченні окремих предметів. У Стебнику жодних заходів оптимізації не проводили і недофінансування заробітних плат вже в цьому році становить 3 млн 365 тис. грн.

У 2023 році у державному бюджеті освітню субвенцію зменшать на 20%. Для Дрогобицької ОТГ недофінансування становитиме 52 млн грн.

Як пояснив Віталій Вовків, щоб уникнути заборгованості заробітної плати в наступному році відділ освіти вимушений проводити заходи оптимізації у Стебнику. Реорганізацію освітніх закладів Стебника планують провести шляхом юридичного злиття чотирьох освітніх установ та створення на їх базі одного Стебницького ліцею. Чотири школи мають бути реорганізовані в одну юридичну особу, яка зможе діяти на базі наявних приміщень. Економія при цьому становитиме близько 4 млн грн в рік.

Як наголосив Віталій Вовків, відповідні рішення прийматимуть влітку 2023 року.

Зазначимо, Верховна Рада скоротила державну освітню субвенцію цього року для всіх громад на 10%.

Нагадаємо, наприкінці квітня своїм розпорядженням голова Львівської ОВА Максим Козицький зменшив видатки на освіту області на 66 млн грн, натомість у травні перерахував для департаменту освіти і науки Львівської ОВА 3 млн грн отриманої держсубвенції.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.