Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

медичний заклад у Львові

Четвер, 29 вересня 2022, 11:42

Депутати Львова просять забезпечити доступність медичних закладів для пацієнтів

медичний заклад у Львові

Депутати направили звернення до мера Львова з проханням не зменшуючи фінансування лікарень, збільшити витрати на обладнання поліклінік.

Про це повідомляє пресслужба Львівського осередку політичної партії Європейська Солідарність.

Сьогодні, 29 вересня, на сесії Львівської міської ради депутат міськради, член комісії охорони здоров'я та соціального захисту Євген Кузик зачитав звернення фракції до міського голови Львова щодо доступності медичних закладів для пацієнтів.

Як йдеться у документі, 4 листопада 2021 року сесія Львівської міської ради затвердила стратегію розвитку медицини на території Львівської МТГ до 2024 року. В цій стратегії були визначені показники ефективності громадського здоров’я у Львівській громаді та основні завдання для досягнення цих показників, зокрема, три з яких:

- своєчасні і регулярні профілактичні огляди населення;
- використання різних форм навчання населення з формування здорового способу життя;
- проведення модернізації та комплектації закладів охорони здоров’я сучасним медичним обладнанням з поліпшенням матеріально-технічної бази і збільшенням фінансування.

Також, були визначені 25 конкретних способів розв'язання проблем. Зокрема, один з цих способів – "Покращення якості надання медичних послуг, зокрема зменшення часу на очікування пацієнтом отримання послуги, покращення умов надання послуг, доступність медичних закладів для пацієнтів".

"Знаємо, що готується новий бюджет Львова. Невідомо, яким буде загальне фінансування, проте витрати на медицину будуть і це те, що можна буде використати в рамках постанови КМУ № 590. Загалом активне фінансування медичної галузі є позитивним для виведення її на відповідний рівень. Проте спостерігаються значні перекоси у розподілі бюджетних призначень. Це добре видно з аналізу бюджету розвитку на 2022 рік.

Очевидно, левова частка (96,2%) всіх витрат йдуть на лікарні, а на поліклініки лише 5,8%. Навіть всіх закупівель на поліклінічні відділення і амбулаторії сімейної медицини заплановано лише 7,1% від усіх витрат.

Водночас нагадаю, один зі способів розв'язання проблем прописаний в нашій стратегії "Покращення якості надання медичних послуг, зокрема зменшення часу на очікування пацієнтом отримання послуги, покращення умов надання послуг, доступність медичних закладів для пацієнтів". Більше того, основна маса населення лікується не стаціонарно, а амбулаторно" – заявив Кузик.

Зазначимо, за даними міського управління охорони здоров’я станом на 25 вересня 2022 року до лікарень потрапили 6482 вимушено переміщених українців, а за амбулаторною допомогою звернулись 77909 українців (в 12 раз більше), з них 12758 – діти, 2413 – вагітні жінки.

"Зауважимо, щоб попасти в лікарню необхідне направлення від сімейного лікаря. Власне від їх кваліфікованої роботи, повноти і якості обстежень пацієнтів залежить кількість пропущених або запущених випадків хвороб і, відповідно, навантаження на лікарні.

Діагностичне обладнання в більшості закладів явно бажає кращого. Для прикладу, десятиліттями Львівська міськрада не може закупити сучасний рентгенівський апарат для 1-ї поліклініки. Відмовки про те що нема мережі 380 Вольт є смішними, оскільки достатньо замовити 3-фазний трансформатор з трикутника 220 В у зірку 380 В і проблема вирішена.

Тому, пропонуємо, не зменшуючи фінансування лікарень, збільшити витрати на обладнання поліклінік (ремонти та закупівлю діагностичного обладнання, щоб зменшити проблеми пацієнтів). Також пропонуємо скласти типовий набір сучасного діагностичного обладнання з метою заміни застарілого для поліклініки або амбулаторії сімейної медицини і при формуванні бюджетів на майбутні роки передбачити бюджетне фінансування на їх закупівлю. Аналогічно і з ремонтними роботами. Це мало б зробити управління охорони здоров’я. Або, це може бути розроблено робочою групою" – додав Кузик.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.