Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівська міськрада

Четвер, 29 вересня 2022, 12:45

Львівські депутати вимагають встановити зони ядерної безпеки України

Львівська міськрада

Депутати міськради звернулися до президента з вимогою невідкладного створення зон ядерної безпеки навколо АЕС та введення миротворців ООН.

Сьогодні, 29 вересня, на сесії Львівської міської ради депутат від фракції Європейська Солідарність Олексій Різник зачитала звернення до президента, прем’єр-міністра, голови ВРУ щодо невідкладного створення зон ядерної безпеки України.

Як йдеться у зверненні, в Україні працюють усі чотири АЕС: Запорізька АЕС (6 блоків ВВЕР-1000), Рівненська АЕС (2 блоки ВВЕР-440, 2 блоки ВВЕР-1000), Південноукраїнська АЕС (3 блоки ВВЕР-1000), Хмельницька АЕС (2 блоки ВВЕР-1000).

Запорізька АЕС є найпотужнішою в Європі, крім того, є третьою у світі – має власне сховище відпрацьованого ядерного палива. Також на території призупиненої Чорнобильської атомної електростанції є розміщене централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива.

Як відомо, Міжнародна агенція з атомної енергії (МАГАТЕ) розпочала консультації щодо створення охоронної зони навколо Запорізької АЕС, тимчасово окупованої росіянами. Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі тим часом представив ініціативу створення безпекової зони навколо Запорізької АЕС на зустрічі з міністром енергетики України Германом Галущенком та міністром енергетики США Дженніфер Гренголм у Піттсбурзі у США 22 вересня.

Припинити будь-які обстріли території Запорізької АЕС закликав на засіданні Ради безпеки ООН Генсек Організації об’єднаних націй Антоніу Гутерреш, нагадавши, що пошкодження її інфраструктури може призвести до катастрофічних наслідків.

Про створення 30-кілометрової зони безпеки заявляв і прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. За його словами, демілітаризація Запорізької атомної електростанції – це стратегічне завдання не тільки для України, але і для всієї Європи, оскільки своїми діями на Запорізькій АЕС росія поставила всю Європу на межу ядерної катастрофи, тож слід негайно створити навколо ЗАЕС 30-кілометрову зону безпеки.

"Сьогодні, ворог практично щодня влаштовує обстріли на ЗАЕС. Агресор хоче відключити цю найбільшу атомну станцію в Європі від української енергомережі й продовжувати використання станції як військової бази.

Ми, депутати Львівської міської ради, звертаємось до Вас із проханням звернутись до Міжнародної агенції з атомної енергії (МАГАТЕ) задля того, аби розпочати консультації із представниками МАГАТЕ щодо створення 30-кілометрові зони ядерної безпеки навколо чотирьох працюючих атомних електростанцій України та призупиненої ЧАЕС, де розміщене сховище відпрацьованого ядерного палива, а також звернутись до Організації об'єднаних націй (ООН) для введення на територію усіх АЕС миротворчої місії для забезпечення ядерної безпеки.

Ворог підступний і небезпечний, цинічний та непередбачуваний. У світлі останніх погроз вважаємо за доцільне створення таких зон навколо усіх АЕС України" – наглосив Олексій Різник.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.