Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

вирубка дерев

Четвер, 29 вересня 2022, 15:28

У Стрийській ОТГ з початку війни зрубали сотні дерев

вирубка дерев

З лютого на території Стрийської ОТГ активізувались незаконні вирубки дерев.

Про це повідомляє ГО "Дунайсько-Карпатська Програма".

З 24 лютого, початку повномасштабної війни РФ проти України, поблизу села Бережниця Стрийського району Львівщини активізувались незаконні рубки – як на території парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва, так і в самосійних лісах, полезахисних і прибережних захисних смугах.

Як наголосили у ГО, рубають також і 200-літні дуби, що мають не тільки економічну, але й історичну цінність.

Село Бережниця знаходиться за 8 км від Стрия. Колись воно було оточене лісами, зокрема, старими дубами, однак зараз же від них залишилися здебільшого пеньки.

"Машини вивозили ліс практично щодня. Я неодноразово викликав поліцію. Поліція переконує, що не може нічого зробити, оскільки немає заяви від влади ОТГ, котра здійснює управління від імені територіальної громади. Я також звертався до керівника Стрийської ОТГ Олега Канівця. Але керівництво ОТГ досі не вжило заходів, щоб зупинити розкрадання" – пояснив місцевий мешканець, активіст Ігор Череватий.

У 2018 році в селі вже відкривали кримінальне провадження щодо вирубки самостійних лісів та в лісопарковій зоні. Екоінспекція тоді нарахувала збитки від незаконних вирубок на суму близько на 8 млн грн. Але нікого так і не покарали – минуло 5 років, судова справа досі триває. А головний підозрюваний, що проходив по цій справі, вже навіть повернувся з-за кордону, коли виїхав одразу ж, як справу відкрили.

За приблизними оцінками, тепер встигли вирубати приблизно такі ж об'єми як у 2018 році.

Як підрахували у ГО, з початку війни тут зрубали сотні дерев. І хоча формально ці території не належать до лісфонду, такі вирубки класифікуються як економічний злочин.

"У збереженні цих лісів мали б бути зацікавлені і місцева громада, і держлісгосп, котрий міг би взяти їх на баланс, оформивши постійне користування. І господарювати у них належним чином, від чого мала б виграти й громада, і природа. Натомість під прикриттям бездіяльності місцевої влади відбувається розграбування лісів, для відновлення котрих знадобляться десятки, а подекуди – й сотні років.

Зважаючи на обсяги рубок, це діяння має ознаки злочину, передбаченого ст. 246 Кримінального кодексу України. На жаль, і поліція, і орган місцевого самоврядування у цій ситуації залишаються абсолютно бездіяльними, дозволяючи і далі нищити природу й обкрадати громаду. Очевидно, що така бездіяльність сама по собі є правопорушенням і вимагає належного реагування. ГО "Дунайсько-Карпатська Програма" буде відстежувати, як рухається ця справа і допомагатиме місцевим активістам захистити наше спільне багатство" – наголосив заступник керівника ГО "Дунайсько-Карпатська Програма" Анатолій Павелко.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.