Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Освіта

obozrevatel.com

Четвер, 14 лютого 2013, 11:55

Поняття Українська держава та імена видатних українців більше не входять до програми з історії

Поняття "Українська держава" та імена Богдана Хмельницького, Тараса Шевченка, Михайла Грушевського, Івана Франка, Лесі Українки й багатьох інших творців української нації зникли із навчальної програми для учнів 5-го класу з історії України, яка була затверджена 2012 року.

 

"В програмі для п'ятого класу не зазначено жодної персоналії в жодній із частин. Перше знайомство з історією України в школі постає без історичних постатей, що взагалі є нонсенсом", – наголошує кандидата педагогічних наук, доцента Запорізького національного університету Сергія Терно.

Автор статті також говорить, що нова програма з історії для 5-го класу дуже ущільнена.

"Замість п’ятьох тем – лише три розділи. Кількість годин залишилася без змін (35), але здійснено суттєвий перерозподіл часу на висвітлення славетних та знакових сторінок історії України. Картина видається більш ніж жахливою: замість 27 годин на вивчення доленосних подій української історії за старою програмою п'ятикласникам відтепер доведеться опановувати їх лише протягом 12 годин", – пише Сергій Терно.

Також змінене й формулювання: замість "Київської держави" – "київські князі", замість "Козацької республіки та Української козацької держави" – "Українське козацтво у битвах і походах", замість "Відродження Української держави в 1917-1920 рр." – "Українці в революції 1917-1920 рр." тощо.

"Отже зникає поняття "Українська держава", натомість постають окремі знеособлені фігури князів, козаків тощо. Не менш значущим для розгляду є подання подій 1917-1920 рр. Зверніть увагу, як зміщені акценти у представленні змісту навчання – це не Українська революція, це не відродження Української держави, а просто на просто українці в революції", – зазначає науковець.

Сергій Терно також вважає, що автори нової шкільної програми з історії України "навіюють нам думку, що не було ніякої української держави, не було видатних українців, які обстоювали ідею української державності".

"Речі можна називати по-різному, однак така заміна імен має на меті применшення значення української історії, прищеплення почуття меншовартості", – стверджує науковець.

Джерело: osvita.ua

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.