Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

вул. Кирила і Мефодія, 6

city-adm.lviv.ua

Четвер, 3 листопада 2022, 12:06

Львівський університет замінив автентичні вікна на металопластикові у пам'ятці архітектури

вул. Кирила і Мефодія, 6

Хімічний факультет ЛНУ ім. І.Франка самовільно замінив автентичні вікна на металопластикові у будинку-пам’ятці архітектури.

Про це повідомила пресслужба Львівської міської ради.

У вівторок, 1 листопада, управління охорони історичного середовища Львівської міськради зупинило самовільні роботи з заміни автентичних дерев’яних вікон на металопластикові у будинку-пам’ятці архітектури місцевого значення, що на вул. Кирила і Мефодія, 6, де розташований хімічний факультет ЛНУ ім. Івана Франка.

Як зазначила начальниця управління охорони історичного середовища міськради Лілія Онищенко, на момент виявлення робіт у пам’ятці вже демонтували 3 великі автентичні вікна та кілька менших.

"Роботи ми зупинили. Але, ці вікна вже, на жаль, втрачені. Як зазначили у ректораті університету, заміна вікон – неузгоджена з ними ініціатива керівництва хімічного факультету. І запевнили, що замість демонтованих встановлять нові дерев’яні вікна, виготовлені за зразком оригінальних. Однак, це уже буде не автентика. Сподіваємось, що отримаємо від університету відповідний гарантійний лист, бо поки це усна обіцянка" – наголосила Лілія Онищенко.

Зазначимо, будинок №6 на вул. Кирила і Мефодія – пам’ятка архітектури місцевого значення. Збудований 1892 року за проєктом віденського архітектора Різорі, добудований 1911 року архітекторами Григорієм Пежанським за участю архітектора Йозефа Браунзайса.

Додамо, ще у 2019 році стало відомо, що у Львівському університеті ім. І Франка під час реставрації відбувається зміна давніх вікон і дверей на сучасні аналоги.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.