Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

ЛНУ ім. І Франка

Середа, 3 липня 2019, 12:22

В ЛНУ міняють старовинні вікна та двері на сучасні симулякри

ЛНУ ім. І Франка

У Львівському університеті ім. І Франка  під час реставрації відбувається зміна давніх вікон і дверей на сучасні аналоги.

Про це повідомляють Дослідники Львова на своїй Facebook-сторінці

У Львівському національному університеті імені Івана Франка тривають реставраційні процеси, під час яких руйнують деталі фасаду та інтер'єру, які підлягають відновленню чи реставрації.

Процес ропочався з заміни вікон, конструкції яких, включно з елементами фурнітури, є унікальними серед львівських будівель.

"Вікна подекуди заміняються на безликі металопластикові віконища, як псують фасад будівлі. До слова, ці вікна пережили пожежу 1918 року, і знаходяться здебільшого в доброму стані й досі" – йдеться у дописі.

Аналогічні процеси відбуваються і всередині будівлі.

"Зберегти автентичну столярку дверей, латунних клямок, не входить у плани керівництва. Їх масово заміняють на неякісні аналоги турецького чи китайського виробництва, грубо встановлюючи у двері. Куди щезають старі клямки та замки? Чому їх не можна відремонтувати?" – повідомляє сторінка.

Окрім того, ззовні, після нещодавніх робіт з гідроізоляції фундаменту залишили напоказ залишки захисної плівки.

На думку авторів допису, простір навчальних корпусів університету сприяє думці, що якісний ремонт в пам'ятці архітектури – це пластикові вікна, декоративна штукатурка і гіпсові бутафорії поверх оригінальної ліпнини.

"Така ситуація не лише тут, а й у безлічі інших вузів по всій Україні. Не в останню чергу саме завдяки їм маємо так багато адептів "пшонка-стайлу" в українських владних кабінетах і такий розмах нищення пам'яток старовини", – пишуть Дослідники Львова.

Нагадаємо, у березні у будинку на вул. К. Левицького, 10 власник приміщень самочинно пробив дверний отвір замість вікна. Поліція зупинила будівельні роботи, а власник спочатку погодився відновити вікно на місці пробитого дверного отвору.

Натомість, зруйнований орендарями фасад будинку на вулиці Левицького мали відновити за кошти міста, а на власника приміщень і орендаря наклали максимальний розмір штрафу – 1700 грн.

Додамо, у квітні Львівська міськрада мала відновити фасад будинку, де підприємець самочинно вибив дверний отвір замість вікна. Це рішення мерія відстоюватиме в суді, адже власник приміщень подав позов на управління охорони історичного середовища, Личаківську РА і Львівську міську раду.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.