Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

ноутбуки

drohobych-rda.gov.ua

Четвер, 3 листопада 2022, 11:19

Дрогобицька РВА відповіла на звинувачення мерії Дрогобича щодо розподілу хромбуків

ноутбуки

При розподілі хромбуків керівництво Дрогобицької РДА брало до уваги урахуванням потреб освіти всього району.

Про це повідомила Дрогобицька районна державна адміністрація на своїй сторінці у Фейсбуці.

Дрогобицька РВА відповіла на звинувачення Дрогобицької міськради у несправедливому розподілі ноутбуків для школярів – хромбуків, заявивши, що рішення щодо розподілу приймали з урахуванням профільних рекомендацій, конкретної ситуації на місцях та потреб освітньої галузі всього району.

"Хочемо внести чітку ясність, щоб надалі мешканці Дрогобицького району, а особливо освітні працівники та батьки учнів, розуміли, що ноутбуки розподілили так, щоб кожен учень нашого району мав рівний доступ до дистанційної освіти в умовах, коли ворог унеможливлює традиційне та безпечне очне навчання" – наголосили у Дрогобицькій РВА.

Зокрема, Дрогобицький район отримав від Львівської ОВА 170 хромбуків, які розподілили: Дрогобицька ТГ – 80 хромбуків, Трускавецька ТГ – 29 хромбуків, Бориславська ТГ – 34 хромбуки, Меденицька ТГ – 12 хромбуків та Східницька ТГ – 15 хромбуків.

"Здавалося б все гаразд, особливо для Дрогобицької громади, оскільки вони отримали найбільше ноутбуків – 47% від загальної кількості. І так і повинно бути, бо Дрогобицька громада, за власною ж інформацією, налічує найбільше у районі – 12 тисяч 609 учнів, тоді як Меденицька – 1 772, Східницька – 1 544, Бориславська – 4 584, Трускавецька – 3 617 школярів.

Однак у Дрогобицькій ТГ застосували свою формулу розподілу ноутбуків і дійшли до висновку, що їх обділили й недодали ще 9 пристроїв. Основним аргументом у такому припущенні є те, що розподіл нібито мав здійснюватися відповідно до кількості учнів у громаді. Але якщо й дотримуватись цього розподілу, то не важкими математичними підрахунками можна визначити, що навіть тоді Дрогобицька громада мала отримати 88 ноутбуків, а не 89. 

У жодних рекомендаціях ні Міністерства освіти і науки України, ні департаменту освіти і науки Львівської ОВА не вказано, що розподіл хромбуків мали провести за кількістю учнів в громадах, на що опираються у Дрогобицькій міській раді" – пояснили у РВА.

Дрогобицька РВА, розподіляючи хромбуки, спиралася на:

- кількість учнів, що припадає на одного вчителя (навіть при меншій кількості учнів освітнім закладам громади, в тому числі гірської, може бути необхідна така ж кількість ноутбуків, як і там де більше учнів);

- кількість вчителів (якщо у громаді в шість разів менше учнів, це не означає, що і в шість разів менше вчителів);

- забезпечення вчителів ноутбуками, комп'ютерами чи планшетами (за останніми зведеними даними, які подавали самі ж територіальні громади, з 1256 педагогічних працівників у Дрогобицькій громаді 100% забезпечені комп'ютерами, ноутбуками чи планшетами, тоді як вчителі Східницької громади – на 48,6%, Меденицької – 51,6%, Трускавецької – 78,8%, Бориславської – 51,5%);

- фінансова спроможність громад та наявність дефіциту бюджету в галузі освіти у 2022 році.

"Розподіл за кількістю учнів – не є об’єктивним в цьому випадку. Бо учні всюди мають отримувати однакову якісну освіту, не залежно від забезпеченості громади, в якій проживають. Окрім кількості учнів, до уваги брали низку інших ключових факторів, наведених вище та передбачених рекомендаціями Міністерства освіти і науки України" – додали у Дрогобицькій РВА.

Нагадаємо, у Дрогобицькій міськраді заявили, що при розподілі хромбуків для школярів керівництво Дрогобицької РДА не додало Дрогобицькій громаді 9 одиниць техніки.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.