Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Роман Московченко

Понеділок, 7 листопада 2022, 13:35

Галицький педофіл з семінарії Святого Духа вимолив собі довічний кульпарків

Роман Московченко

Суд відправив львівського педофіла Романа Московченка на лікування в психіатричну лікарню.

Про це повідомляє центр "Жіночі перспективи" на своїй сторінці у Фейсбуці.

Галицький районний суд Львова визнав педофіла та організатора християнських таборів Романа Московченка винним у 147 епізодах зґвалтувань та розбещень неповнолітніх.

Як заявив адвокат потерпілих Олег Іванов, Московченко, який мав незаплямовану репутацію релігійного наставника для дітей в організації "Діти Христа", найімовірніше до кінця життя перебуватиме на примусовому лікування у психлікарні.

"Сторона обвинувачення подала обвинувальний акт у лютому 2021. В червні 2021 року експертиза встановила, що він недієздатний і у серпні ми змінили порядок розгляду кримінального провадження з розгляду обвинувального акту на розгляд клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру. Відтоді було дуже багато засідань, ми дослідили всі докази і 1 листопада 2022 року завершився розгляд справи, суд пішов у нарадчу кімнату і наступного дня виніс ухвалу, якою визнав його винуватим. Жоден епізод суд не відкинув і призначив заходи примусового лікування у вигляді госпіталізації до психіатричної лікарні з посиленим наглядом" – зазначив Олег Іванов.

За його словами, якщо Роман Московченко буде одужувати і медична оцінка це підтвердить, то вони повернуться до розгляду обвинувального акту. У іншому випадку він все життя проведе у психіатричному закладі.

"Московченко приймав участь у засіданнях суду у режимі відеооконференції з психлікарні, з ним був поряд лікар. Його стан був такий, що він був нездатний нічого розуміти і відповідати. На екрані він був, але не реагував і на питання не відповідав. Він визнаний неосудним, тому йому призначили законного представника – його матір. Вона завжди була у залі судового засідання" – додав Олег Іванов.

У центрі "Жіночі перспективи" наголосили що одна з потерпілих звернулася до них навесні 2019 року. Їй було 22 роки і вона потребувала психологічної допомоги після 10 років сексуального насильства від Московченка. Завдяки підтримці дівчина звернулася в поліцію і це стало проривом у розслідуванні.

"Не зважаючи на наявність очевидних доказів вчинених сексуальних злочинів щодо дівчат віком від 10 років, у сторони захисту виникали питання до потерпілих, які стосувались їх особистого життя, і очевидно, мали на меті знецінити їх переживання та досвід, та виправдати дії гвалтівника поведінкою постраждалих дітей" – розповіла адвокатка Галина Федькович.

На відео та фото, знайдених у квартирі Московченка, були ідентифіковані дівчатка, які зараз є вже дорослими жінками. Потерпілі, які звернулися до суду, зв’язувалися з ними, але багато жінок відмовилися давати свідчення і долучатися до справи, зокрема і через страх, що це вплине на їхню репутацію.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.