Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

генератор

focus.ua

Вівторок, 15 листопада 2022, 12:35

Екологи роз’яснили ситуацію з дозволами на викиди шкідливих речовин від генераторів

генератор

Установи, які встановили генератори в період воєнного стану, можуть подати декларацію на викиди забруднюючих речовин.

Про це Варіантам повідомили у департаменті екології та природних ресурсів Львівської ОВА.

Суб'єкти господарювання, які встановили генератори в період воєнного стану, можуть подати декларацію, а не отримувати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

У департаменті наголосили, що  дизельні генератори та інші установки, які працюють на паливі, є джерелом викиду. Якщо протягом певного часу джерело зберігає свої просторові координати або не змінює своє місцеперебування і використовується надалі, то воно є стаціонарним й необхідно отримати дозвіл на викиди.

Разом з тим в умовах воєнного стану постановою КМУ "Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану" від 18.03.2022 №314 встановлено, що в період воєнного стану право на провадження господарської діяльності суб’єкти господарювання можуть набувати на підставі декларації про провадження господарської діяльності, що містить відомості згідно з додатком 1 до даної постанови, без отримання дозвільних документів (документів дозвільного характеру, ліцензій або інших результатів надання публічних послуг), крім видів господарської діяльності за переліком згідно з додатком 2 до постанови.

"Враховуючи зазначене, суб’єкт господарювання для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами в період воєнного стану може використати декларативний метод" – пояснили у департаменті екології.

Фахівці департаменту також роз’яснили ситуацію щодо використання генераторів ОСББ, які не являються суб’єктами господарської діяльності.

"Якщо ОСББ має на своєму балансі котельню і сплачує, відповідно, екологічний податок за викиди, в такому випадку має отримати дозвіл на викиди.  Якщо в будинку є індивідуальне опалення, а на балансі самого ОСББ немає устаткування, які здійснюють викиди, то дозволу не потрібно.  Однак, якщо ОСББ придбало генераторну установку і поставило її собі на баланс, у такому випадку потрібно мати дозвіл на викиди. Проте в умовах воєнного стану, згідно з постановою КМУ № 314, ОСББ також можуть подавати у департамент декларацію" – йдеться у повідомленні.

Дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними  джерелами – це офіційний документ, який дає право суб'єктам господарювання, а саме: підприємствам, установам, організаціям   та громадянам-підприємцям – експлуатувати об'єкти, з яких надходять в атмосферне повітря забруднюючі речовини або їх суміші, за умови дотримання встановлених  відповідних нормативів граничнодопустимих викидів та вимог до технологічних процесів у частині обмеження викидів забруднюючих речовин протягом визначеного в дозволі терміну.

Відповідно до статті 11 ЗУ "Про охорону атмосферного повітря" викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися після отримання дозволу на викиди, виданого суб’єкту господарювання. Порядок отримання дозволу передбачений постановою від 13.03.2002 № 302.

Додамо, також фахівці ДСНС надали роз'яснень щодо використання буржуйок в укриттях багатоповерхових будинків.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.