Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

logos-ukraine.com.ua

Неділя, 17 лютого 2013, 15:31

Тадей Едер відзначає сьогодні своє 70-річчя

Сьогодні генеральний директор-художній керівник Львівського національного академічного театру опери та балету ім. Соломії Крушельницької, заслужений працівник України, депутат Львівської міськради Тадей Едер відзначає ювілей - 70-річчя.

Народився Тадей Олександрович 17 лютого 1943 року у Львові.

Закінчив Львівське музичне училище ім. М. Шашкевича, де навчався на вокальному факультеті у класі Петра Родіоновича Колбіна, а згодом отримав диплом юриста у Львівському національному університеті ім. І. Франка.

Увагу громадськості та мистецьких кіл Тадей Едер привернув сміливими творчими проектами, що зажили неабиякого успіху. Зокрема, серед них - замовлення та реалізація на сцені опери "Мойсей" і балету "Повернення Баттерфляй" М. Скорика. Нині мистецтву Львівського театру аплодують в Австрії, Італії, Польщі, Німеччині, Іспанії та в багатьох інших країнах. На сцені театру виступали знані в Україні і світі колективи та окремі виконавці, зокрема колектив Національної Опери Варшави, провідні солісти Національної Опери України, Великого театру з Москви та інші. За ініціативою Тадея Олександровича Львівський національний академічний театр опери та балету ім. С. Крушельницької вступив до міжнародної асоціації "Опера - Європа", що об'єднує провідні театри Західної Європи.

Свою діяльність як генерального директора - художнього керівника Львівського національного академічного театру опери та балету Тадей Олександрович підкорив словам Конфуція: "Слава предків - світло для нащадків". З його ініціативи у дзеркальному залі театру встановлено бюсти видатних митців, які в різний час творили славу театрові (С. Крушельницька, О. Мишуга, М. Менцинський, Я. Вощак, Є. Лисик), а також музей театру Ла Скала (Мілан, Італія) нині прикрашено скульптурним портретом С. Крушельницької. Крім того, Тадей Едер був директором чотирьох конкурсів імені Соломії Крушельницької, що проходили на уславленій сцені Львівського національного академічного театру опери та балету, та один із організаторів міжнародного проекту "Гранди мистецтв". Любов'ю до Львівської опери пронизаний фотонарис "Львівський театр опери та балету імені Івана Франка", який Тадей Едер опублікував у співавторстві 1987 року.

За свою багаторічну працю, що підносить і розвиває славу Львівської опери, Тадей Едер - повний кавалер ордена "За заслуги". Крім того, він - лауреат престижних міжнародних премій: Лео Вітошинського (Австрія, 1997), Михайла Стріхаржа (Німеччина, 2003); нагороджений офіцерським Золотим хрестом (Польща, 2007), медаллю ім. Пушкіна (Росія, 2008), орденом Володимира Великого III ступеня (2008).

Джерело: Логос Україна

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.