Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

будівництво у Львові

Середа, 14 грудня 2022, 11:21

В Україні схвалили закон про реформу містобудування

будівництво у Львові

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про реформу містобудування, проти якого виступали громадські активісти та мери міст.

Про це повідомив народний депутат від голосу Ярослав Железняк у Telegram.

Вчора, 13 грудня, Верховна Рада ухвалила законопроєкт №5655 щодо реформування сфери містобудівної діяльності. 

"За" проголосували 228 народних депутатів. Жодного голосу не дали Європейська солідарність та Батьківщина, у партії Голос один депутат проголосував "за". Підтримали законопроєкт депутати від Слуги народу, За майбутнє і Довіра та колишні нардепи від ОПЗЖ.

З львівських нардепів законопроєкт підтримали: Юрій Камельчук (Слуга народу), Мар'ян Заблоцький (Слуга народу), Святослав Юраш (Слуга народу), Орест Саламаха (Слуга народу), Ірина Верещук (Слуга народу), Ростислав Тістик (Слуга народу), Остап Шипайло (Слуга народу), Андрій Герус (Слуга народу), Тарас Батенко (За майбутнє), Павло Бакунець (Довіра).

Відсутні на пленарному засіданні: Тарас Козак (позафракційний, колишній депутат ОПЗЖ), Андрій Парубій (Європейська Солідарність), Микола Величкович (Європейська Солідарність), Степан Кубів (Європейська Солідарність), Роман Лозинський (Голос), Ярослав Дубневич (За майбутнє), Андрій Кіт (Довіра).

Утрималися: Микола Княжицький (Європейська Солідарність), Юрій Загородній (платформа За життя та мир, колишній депутат ОПЗЖ).

Були присутні у залі, але не голосували: Євген Петруняк (Слуга народу), Олена Кондратюк (позафракційна), Михайло Цимбалюк (Батьківщина), Галина Васильченко (Голос), Наталія Піпа (Голос), Ярослав Юрчишин (Голос).

Проголосували проти: Володимир В'ятрович (Європейська Солідарність), Софія Федина (Європейська Солідарність), Михайло Бондар (Європейська Солідарність), Андрій Лопушанський (Європейська Солідарність), Олег Синютка (Європейська Солідарність), Ярослав Рущишин (Голос).

Зазначимо, проти цього закону виступили громадські активісти та міські голови, включно з мером Львова Андрієм Садовим, який написав у себе на сторінці у Фейсбуці, що контрольні функції отримує приватна інспектуюча компанія, яку може створити сам забудовник, а представники міської ради не мають права потрапити на територію, де відбувається будівництво.

"Нам пропонують керувати містом, але зав’язують руки. Ця реформа потребує широкого обговорення і можливості почути усі сторони процесу. Не можна говорити про місцеве самоврядування без місцевого самоврядування" – написав Садовий.

Закон збільшує повноваження Міністерства розвитку громад та територій і передає міністерству невластиві функції, які раніше виконувала Державна архітектурно-будівельна інспекція.

Також пропонує встановити для забудовників "приватний контроль". Це означає, що будівельні компанії зможуть створювати власні фірми, які "контролюватимуть" їх діяльність.

Наразі з'явилася електронна петиція з вимогою ветувати цей  законопроєкт, вона вже набрала понад 25 000 голосів.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.