Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

львівське сміття

Четвер, 22 грудня 2022, 12:08

Львівщина житиме до 2030 року без плану управління з відходами

львівське сміття

Департамент екології Львівської ОВА не затвердив план управління з відходами Львівщини-2030, на розробку якого виділили майже 600 тисяч гривень.

Про це йдеться у звіті Західного офісу Державної аудиторської служби України, який є у розпоряджені Варіантів.

За результатами ревізії фінансово-господарської діяльності департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОВА, яку Держаудитслужба провела з 1 січня 2018 року до 30 червня 2022 року, станом на сьогодні департамент не запровадив регіональний план управління з відходами у Львівській області до 2030 року, на розробку якого у 2019 році депутати передбачили спочатку 850 тис. грн з бюджету Львівщини, а потім цю суму зменшили до 589 тис. грн.

Зазначимо, ще у 2019 році департамент екології провів аукціон у системі ProZorro щодо розробки плану управління з відходами Львівщини до 2030 року, на якому перемогла фірма ТзОВ "Гафса" за встановленою ціною у 589 тис. грн.

Фірма спочатку повинна була здати готовий план управління з відходами до 13 березня 2020 року, однак згідно зі змінами договору від 30 жовтня 2019 року, його продовжили до 31 грудня 2022 року.

Через це лише у травні 2020 року департамент екології Львівської ОВА отримав від ТзОВ "Гафса" регіональний план управління відходами у Львівській області до 2030 року, виконаний у паперовому вигляді в 4-ох примірниках та на електронному носії.

Водночас як встановили  аудитори, розроблений ТзОВ "Гафса" план не погодили з робочою групою з розроблення регіонального плану управління з відходами у Львівській області до 2030 року, оскільки ще у березні 2020 року ця робоча група припинила свою діяльність за наказом департаменту екології Львівської ОДА, тобто ще до отримання документа від фірми-підрядника.

"Департаментом сплачено ТзОВ "Гафса" коштів за роботи щодо виконання природоохоронного заходу "Розробка Регіонального плану управління відходами у Львівській області до 2030 року" в сумі 589 000 гривень. Збором інформації, проведеним в ТзОВ "Гафса", встановлено, що за несвоєчасне виконання робіт департаментом нараховано товариству пені в сумі 19702,73 грн, кошти перераховано в держбюджет" – наголосили в Західному офісі Держаудитслужби.

Крім цього, регіональний план управління відходами Львівщини не затверджений Міністерством екології та Міністерством регіонального розвитку (наразі це новостворене Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України) через відсутність в українському законодавстві Порядку щодо розроблення та затвердження регіональних планів управління відходами.

"Департамент екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації неодноразово звертався до Міндовкілля України та Мінрегіону України щодо погодження проєкту Регіонального плану, проте проєкти були розглянуті та відхилені у зв'язку із відсутністю затвердженого відповідного Порядку стосовно розроблення та затвердження регіональних планів управління відходами" – пояснила у листі за запитом Держаудитслужби т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОВА Оксана Війтик у серпні 2022 року.

За її словами, наразі регіональний план без погоджень міністерств, відповідно до законодавства, не використовується, водночас деякі заходи з ліквідації, переробки та захоронення відходів, які зазначені у ньому, реалізовуються на території області.

"Внаслідок не погодження та не затвердження Регіонального плану управління відходами у Львівській області до 2030 року вищевказаними міністерствами на даний час не отримано очікуваного економічного ефекту від його впровадження" – пояснили аудитори. 

Нагадаємо, у грудні 2017 року на Львівщині затвердили стратегію управління відходами до 2030 року. Стратегію розробили на підставі низки законів України, а також на основі напрацьованої Програми поводження з твердими побутовими відходами у Львівській області на 2017-2022 роки.

Згідно з останньою програмою, до 2022 року на Львівщині планують залишити лише 7 полігонів ТПВ й протягом наступних 5 років в області повинні рекультивувати і закрити 14 санкціонованих та ще 154 стихійні сміттєзвалища.

Також у межах проєкту Програми поводження з ТПВ на Львівщині, територію області поділять на 6 субрегіонів, у яких облаштують сучасні полігони ТПВ та підприємства з утилізації та переробки сміття.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.