Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Інна Свистун

Четвер, 22 грудня 2022, 13:45

Європейська Солідарність вимагає розслідування щодо брюховицьких махінацій Лукашевського та Свистун

Інна Свистун

Чиновники міськради Львова за 2,5 роки не спромоглися оформити у власність недобудовану школу в Брюховичах, через що її продали з аукціону за борги. 

Фракція Європейської Солідарності звернулась до міського голови Львова Андрія Садового з вимогою провести інвентаризацію майна Львівської територіальної громади, а також провести службові розслідування щодо директора департаменту міської агломерації міськради Юрія Лукашевського та начальниці управління комунальної власності Інни Свистун.

Сьогодні, 22 грудня, відповідну заяву на сесії Львівської міської ради зачитав голова фракції ЄС Петро Адамик.

У ній депутати вимагають:

"1. Прийняти розпорядження щодо проведення інвентаризації майна та у визначені терміни оприлюднити інформацію щодо проведеної інвентаризації майна Львівської МТГ на офіційному сайті міської ради;

2. Провести службове розслідування стосовно директора департаменту міської агломерації Львівської міської ради Лукашевського Юрія Олеговича;

3. Провести службове розслідування стосовно начальника управління комунальної власності департаменту економічного розвитку  директора департаменту міської агломерації Львівської міської ради Свистун Інни Василівни" – йдеться в документі.

Підставою для звернення, як пояснив Петро Адамик, стала публічна інформація про махінації щодо недобудованої Брюховицької початкової школи на вул. Буковій.

Депутати переконані, що громада Брюховичів потребує такої школи та звернули увагу на ряд правових моментів, а також дії чиновників Львівської міськради, через які цю школу не закріпили у власності громади, а продали з аукціону.  

Петро Адамик розповів, що Брюховицька селищна рада у липні 2019 року прийняла на баланс незавершене будівництво на вул. Буковій, 2. Проте право власності на це майно не оформили належним чином, хоча всі документи й технічний паспорт підготували.

У липні 2021 року виконавчий комітет Львівської міськради прийняв рішення про реєстрацію права комунальної власності на будівлю під літерою А-2 загальною площею 866 кв.м на вул. Буковій, 2 у смт Брюховичі, яка належить до комунальної власності Львівської МТГ.

Однак чиновники міськради протягом двох з половиною років не виконали це рішення.

"Як стало відомо, посадові особі міської ради від червня 2019 року й досі (це майже 2,5 роки) не виконали рішення виконавчого комітету, свої посадові обов’язки й не зареєстрували права комунальної власності на будівлю під літерою А-2, загальною площею 866 кв.м на вул. Буковій, 2 у смт Брюховичі. Внаслідок чого, недобудовану школу на вул. Буковій, 2 в Брюховичах було продано на аукціоні, а надалі передано у приватну власність" – наголошують депутати у зверненні.

Вони переконані, що бездіяльність чиновників заподіяла значну матеріальну шкоду як громадянам, так і територіальній громаді.

"Така бездіяльність згаданих у зверненні керівників виконавчих органів міської ради, посадових осіб органів місцевого самоврядування призвела до порушення конституційного права власності, заподіяння значної матеріальної шкоди як громадянам України (фізичні особи, які набули права власності), так і територіальній громаді (відчуження об'єкта комунального майна освітньо-виховного призначення), а також такі дії неминуче призведуть до необґрунтованих витрат (зокрема, судові збори тощо) з міського бюджету нашої громади" – йдеться у документі.

Депутати звертають увагу, що це далеко не перший випадок недбалого ставлення чиновників до майна Львівської МТГ громади й причину цього вбачають у відсутності реєстрів майна громади.

"Основною причиною цьому є відсутність реєстрів обліку та використання майна, що перебувають у розпорядженні громади. З огляду на це, з метою раціонального використання, впорядкування об'єктів комунальної власності та ведення обліку комунального майна, що перебуває у власності територіальної громади міста Львова, а також з урахуванням вимог чинного законодавства, слід провести інвентаризацію майна Львівської МТГ" – пояснюють депутати.

Також депутати просять провести службове розслідування щодо чиновників, недбалість у діях яких привела до втрати майна громади.

Додамо, Інна Свистун очолює управління комунальної власності міськради з 2017 року. У травні 2020 року прокуратура звинуватила чиновницю у службовій недбалості, через що бюджет Львова недоотримав майже 1,2 млн грн. Суд призначив їй заставу у 42 000 грн та відсторонив від роботи на час проведення слідства. А наприкінці травня того ж року Апеляційний суд поновив Свистун на посаді.

Юрій Лукашевський очолює департамент міської агломерації Львівської міськради, а до цього був керівником департаменту міської агломерації. Він пройшов до Львівської міськради на місцевих виборах-2020 від партії Об'єднання Самопоміч, офіційно – безпартійний.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.