Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

військовий облік

unian.com

Середа, 4 січня 2023, 11:21

Новий порядок військового обліку діє в Україні з січня 2023 року

військовий облік

Кабінет Міністрів 30 грудня 2022 року ухвалив постанову про новий порядок військового обліку в країні.

Текст постанови є на сайті Кабміну.

Постановою затверджено низку змін у процедурі військового обліку.

Зокрема, для звірки даних про призовників співробітники військового комісаріату тепер зможуть робити побудинковий обхід. Щоправда, для цього потрібно буде отримати офіційний дозвіл від мера, сільського чи селищного голови.

Зі свого боку, чоловіки призовного віку зможуть подавати необхідну для військкомату особисту інформацію про себе через мобільний додаток адмінпослуг "Дія".

У постанові прописано взаємодію між Єдиним державним реєстром військовозобов'язаних та іншими державними базами даних. Тобто оновлені дані про призовника автоматично передаватимуться військовим.

Постанова також передбачає, що у 2023 році приймати на роботу або навчання військовозобов'язаного зможуть лише після пред'явлення військового квитка (його також можна буде пред'являти на вимогу в електронному варіанті за допомогою додатка "Дія") або після постановки на військовий облік.

Всі центри зайнятості тепер будуть подавати інформацію про безробітних військовозобов'язаних.

Жінки-лікарі чи фармацевти, які не перебували на військовому обліку до затвердження цього Порядку, можуть працевлаштовуватися як невійськові до кінця 2026 року.

Постановою на керівників підприємств покладено обов'язок сповіщати працівників про призов.

Дипломатичні установи вестимуть військовий облік військовозобов'язаних українців, які після 24 лютого виїхали з України. Вони також мають сприяти поверненню таких громадян до нашої країни.

Нагадаємо, 7 жовтня 2022 року Верховна Рада затвердила добровільну постановку на військовий облік для жінок. Проте нововведення не поширюються на українок, які мають медичну чи фармацевтичну спеціальність.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.