Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

військовий облік

Понеділок, 5 вересня 2022, 12:24

В Україні жінки 14 спеціальностей мають стати на військовий облік

військовий облік

З 1 жовтня жінки 14 спеціальностей мають стати на військовий облік.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

З 1 жовтня цього року жінки, які отримали одну із 14 спеціальностей, визначених наказом Міністерства оборони України №313, мають стати на військовий облік.

"Кожна жінка, яка закінчує навчальний заклад за відповідною спеціальністю, якщо її передбачено у 313-му наказі, вона зобов'язана з'явитися до територіального центру комплектування для взяття на облік. Немає різниці, вона працює чи ні. Якщо жінка працює за такою спеціальністю, але вона не має відповідної освіти, вона також може направлятися роботодавцем на військовий облік" – наголосив юрист Міністерства оборони України Володимир Смілка.

За його словами, взяття на військовий облік не означає негайної мобілізації. На військовозобов'язаних жінок поширюються такі самі обмеження, що й на чоловіків. Зокрема, вони не можуть виїжджати за кордон під час воєнного стану.

"По-перше, це продиктовано гендерною рівністю. Оскільки ми наближаємося до стандартів НАТО, ми йдемо до них не лише у зброї, а й у військовому обліку, щоб бачити, які спеціальності потрібні для Збройних сил у особливий період і під час захисту держави. Цей облік у принципі однаковий як для жінок, так і для чоловіків. Вони збирають необхідні документи і звертаються до керівника свого підприємства або роботодавця і направляються до територіальних центрів комплектування" – пояснив Володимир Смілка.

Нагадаємо, в січні Міністерство оборони України розробило нову редакцію наказу "Про затвердження переліку спеціальностей та/або професій, споріднених із відповідними військово-обліковими спеціальностями", після отримання яких жінки беруться на військовий облік. Наказом визначено 14 спеціальностей та 6 професій, здобуття яких передбачає постановку на військовий облік.

Переважно йдеться про спеціальності та професії у сфері медицини, електроніки, зв'язку, метрології та картографії, фінансів, бухгалтерського обліку та аудиту.

Раніше йшлося про 35 професійних напрямів, що поєднували понад 200 спеціальностей.

Натоміть у липні в Генеральному штабі ЗСУ заявили, що на обов'язковий військовий облік братимуть жінок лише за їхньою згодою.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.